НОВИНИ

Увеличават се критичните "червени области" в страната

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:08, 27.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Увеличават се критичните червени области в страната. Те вече са 18. Сред тях Бургас, Варна, Пловдив. Миналата седмица със заболеваемост над 120 души на 100 000 население бяха само 6 области. В оранжевата зона са 8. Нито една област вече не попада в безопасната зелена зона. Заради скок на заразените и Видин премина в жълтата.

Смолян, Кюстендил и Разград са най-новите области, които влязоха в "червената зона" на COVID-19.

По-строги мерки: Гимназии и университети на онлайн обучение, без публика на мачове

От утре, 28 октомври, в Русе и Смолян, се затварят всички нощни заведения, барове, дискотеки и клубове. Забраняват се и масовите мероприятия на открито и закрито. Препоръчва се семейните събития, като сватби и кръщенета на закрито, да се ограничат с до 30 гости.

Благоевград продължава да е в "червената зона" по брой на новозаразени с COVID-19. Само за последното денонощие броят им е 130. Отново най-много са случаите в областния център - 56.

Ресторантите и кафетата в Благоевград ще работят до 21 ч.

Притеснителен е вече броят положителни за коронавирус в София-град, Габрово, Шумен и Сливен.

София трайно влезе в "червената зона" по заболеваемост. Рекорден е броят заразени днес - 913. Почти двойно повече в сравнение с останалите дни, в които сме имали също изключително висок брой нови случаи за денонощие.

Затова от Общинския оперативен щаб обявиха, че увеличават екипите, които контролират задължителното носене на маски. Столична община вчера сформира и Медицински експертен съвет.

Две учителки починаха от коронавирус в Шумен и Разград

София в деня, в който минахме 900 заразени за 24 часа.

6528 души за 27 дни. От 57 заразени на 1 октомври до близо 1000 на 27 октомври.

"Не може да се правим, че нищо не се случва в София. В София се увеличава, София е трайно в "червената зона", заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Разпространението на заразата в столицата вече е дифузно - това означава, че вирусът не е ограничен в огнища и трудно може да се проследи кой как се е заразил. Още преди дни Столичната здравна инспекция обяви, че не може да проследява контактните лица. Вчера Столична община реши мерките на пазарите и тържищата да бъдат като на закрито - всички с маски, да се спазва дистанция и да не се смесват потоците.

"Мерките в София все още не на достатъчно строги, но за сметка от това от всички нас зависи какви ще продължат да бъдат", каза още Фандъкова.

Ексклузивно от COVID отделението в "Пирогов": Лекари работят на ръба на възможностите си

Засилен контрол в градския транспорт, търговските обекти и при струпване на хора на открито - това обяви преди часове общинският оперативен щаб. Медицински съвет вече консултира общината за адекватността на мерките.

"Доста трудно е да убедиш, че трябва да пази мерките, те приемат едва ли не, че някакъв тормоз се опитваме да им оказваме", каза Николай Попов - изпълнителен директор на "Пазари Юг" ЕАД.

В неделя общината затвори за две седмици нощните заведения в опит да намали разпространението на заразата. Прогнозите за развитието на епидемията в столицата обаче на този етап са все още силно притеснителни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "червената" зона: Затягат мерките в Смолян и Русе
В "червената" зона: Затягат мерките в Смолян и Русе
Двама ранени при морска катастрофа в Пирея
Двама ранени при морска катастрофа в Пирея