НОВИНИ

От четвъртък гимназистите на онлайн обучение

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:00, 27.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:41 мин.
Още

От четвъртък учениците от целия гимназиален етап минават на онлайн обучение. Осем училища в страната вече учат дистанционно след вчерашната заповед на просветния министър. Причините - болни учители и ученици.

Столичната професионална гимназия "Княгиня Евдокия" е сред първите три софийски училища, подали документи за дистанционно обучение. Другите две са 192-ро в Бистрица и частното "Увекинд".

В гимназия "Княгиня Евдокия" ученици вече няма, а дезинфекцията продължава.

"Установен положителен случай на учител с COVID-19 от неделя вечерта. Вторият немаловажен факт е 35% отсъствия на учениците при проверката на 23 октомври, като информация на класните ръководители две трети са деца с грипоподобни симптоми", каза Мариета Гигова, директор на Софийската професионална гимназия "Княгиня Евдокия".

Учителите са контактни на колегата си с положителна проба и няма кой да преподава по професионалните предмети. Сградата пък е твърде малка и няма възможност за дистанция. Предложението на Педагогическия съвет е съгласувано с Обществения съвет и родителите.

Мариета Гигова, директор на Софийската професионална гимназия "Княгиня Евдокия": С цялата отговорност, която нося, и със съзнанието, че трябва да опазя живота на децата, тяхното здраве и на колегите, мисля, че тази мярка в този момент е навременна.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Големият процент отсъстващи ученици е мотивирало директора на училището да предприеме тази стъпка, която беше възможна след издаването на заповедта на министъра на образованието и науката.

Всеки момент се чака решението на министъра.

В Бургаско първо училище премина на онлайн обучение заради притеснени родители. Училището в село Ново Паничарево затвори врати заради положителни за COVID-19 родители на ученици. Децата не са заразени, но мярката се взима превантивно. Родителите на всички 68 деца са декларирали, че искат дистанционни занятия.

Яна Жекова, кмет на с. Ново Паничарево: Едно семейство има с положителни проби за коронавирус и тъй като имат три деца, които отглеждат, майките са изразили своето притеснение и са преценили, че искат децата им да бъдат дистанционно.

Kъм момента с COVID-19 са заразени 469 ученици и 453 учители. Общо училищата на дистанционно обучение в момента в страната са осем. Шест чакат решение.

Не се налага затваряне на детските градини, увери Йорданка Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък каза, че ще се разреши и децата от предучилищните групи също да могат да останат вкъщи по желание на родителите си. Късно днес стана ясно, че гимназиалният етап от четвъртък преминава на дистанционно обучение. Преустановяват се и извънкласните занимания, остават занималните за началeн и прогимназиален етап. Просветното министерство засега не променя насоките за носене на маски в училище. В клас те могат да се носят само и единствено по желание на ученика.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: При нас няма информация в столично училище това да е въведено като задължително условие по време на образователния процес.

Директор на училище в София предложи големите ученици да носят маски и шлемове в клас, но предложението не беше одобрено, възприе се дистанцинно обучение. Висшите училища също минават на онлайн обучение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама ранени при морска катастрофа в Пирея
Двама ранени при морска катастрофа в Пирея
Ожесточени сблъсъци в Италия заради строгите мерки срещу COVID-19
Ожесточени сблъсъци в Италия заради строгите мерки срещу COVID-19