От четвъртък гимназистите на онлайн обучение

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:00, 27.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:41 мин.
Още

От четвъртък учениците от целия гимназиален етап минават на онлайн обучение. Осем училища в страната вече учат дистанционно след вчерашната заповед на просветния министър. Причините - болни учители и ученици.

Столичната професионална гимназия "Княгиня Евдокия" е сред първите три софийски училища, подали документи за дистанционно обучение. Другите две са 192-ро в Бистрица и частното "Увекинд".

В гимназия "Княгиня Евдокия" ученици вече няма, а дезинфекцията продължава.

"Установен положителен случай на учител с COVID-19 от неделя вечерта. Вторият немаловажен факт е 35% отсъствия на учениците при проверката на 23 октомври, като информация на класните ръководители две трети са деца с грипоподобни симптоми", каза Мариета Гигова, директор на Софийската професионална гимназия "Княгиня Евдокия".

Учителите са контактни на колегата си с положителна проба и няма кой да преподава по професионалните предмети. Сградата пък е твърде малка и няма възможност за дистанция. Предложението на Педагогическия съвет е съгласувано с Обществения съвет и родителите.

Мариета Гигова, директор на Софийската професионална гимназия "Княгиня Евдокия": С цялата отговорност, която нося, и със съзнанието, че трябва да опазя живота на децата, тяхното здраве и на колегите, мисля, че тази мярка в този момент е навременна.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Големият процент отсъстващи ученици е мотивирало директора на училището да предприеме тази стъпка, която беше възможна след издаването на заповедта на министъра на образованието и науката.

Всеки момент се чака решението на министъра.

В Бургаско първо училище премина на онлайн обучение заради притеснени родители. Училището в село Ново Паничарево затвори врати заради положителни за COVID-19 родители на ученици. Децата не са заразени, но мярката се взима превантивно. Родителите на всички 68 деца са декларирали, че искат дистанционни занятия.

Яна Жекова, кмет на с. Ново Паничарево: Едно семейство има с положителни проби за коронавирус и тъй като имат три деца, които отглеждат, майките са изразили своето притеснение и са преценили, че искат децата им да бъдат дистанционно.

Kъм момента с COVID-19 са заразени 469 ученици и 453 учители. Общо училищата на дистанционно обучение в момента в страната са осем. Шест чакат решение.

Не се налага затваряне на детските градини, увери Йорданка Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък каза, че ще се разреши и децата от предучилищните групи също да могат да останат вкъщи по желание на родителите си. Късно днес стана ясно, че гимназиалният етап от четвъртък преминава на дистанционно обучение. Преустановяват се и извънкласните занимания, остават занималните за началeн и прогимназиален етап. Просветното министерство засега не променя насоките за носене на маски в училище. В клас те могат да се носят само и единствено по желание на ученика.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: При нас няма информация в столично училище това да е въведено като задължително условие по време на образователния процес.

Директор на училище в София предложи големите ученици да носят маски и шлемове в клас, но предложението не беше одобрено, възприе се дистанцинно обучение. Висшите училища също минават на онлайн обучение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Двама ранени при морска катастрофа в Пирея
Двама ранени при морска катастрофа в Пирея
Ожесточени сблъсъци в Италия заради строгите мерки срещу COVID-19
Ожесточени сблъсъци в Италия заради строгите мерки срещу COVID-19