НОВИНИ

Просветният зам.-министър: Всяко училище може само да решава за онлайн обучението. Какви са критериите?

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 27.10.2020
Чете се за: 01:38 мин.
Още

Когато се налага, ще се преминава към дистанционно обучение. Този вариант не е изключен. Това заяви в сутрешния блок "Денят започва" зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Основен критерий за преминаване към дистанционно обучение е да има повишена заболеваемост в населеното място, повишен брой заразени хора на 100 000. Следи се показателят дали съответното населено място попада или в оранжевата или в червената зона, обясни Михайлова.

Мисля, че абсолютно никой не иска да бъде в такава ситуация, подчерта зам.-министърът.

Тя обясни какви са критериите за решението на всяко отделно училище да премине в онлайн форма на обучение.

Трябва да се следи заболеваемостта във всяко едно училище тогава, когато няма предписание от РЗИ. Допреди няколко дни трябваше задължително да има такова предписание, но тук вече може да се вземе решение, адекватно на обстановката в конкретното училище.

Критериите на училището са:

  • повишен брой ученици, които отсъстват
  • голям брой карантинирани паралелки
  • брой на отсъстващите учители

Наистина всички мерки се взимат от училищата, но тук вече е и личната отговорност както на самите ученици, така и на родителите. Не сме променили насоките - в клас учениците все още могат да бъдат без маска, но който прецени, може да бъде и с предпазно средство, обясни Михайлова.

При 20% заразени в клас ще се преминава към дистанционно обучение

Присъстването обучение има много предимства, друго е да има контакт в класната стая, но когато се взима решение, то трябва да бъде и разумно, и балансирано. Когато говорим за дистанционно обучение, връзката се опосредства чрез електронно устройство, това е различното. Няма ги предимствата на живото общуване и педагогическото взаимоотношение в една класна стая.

Когато едно училище няма достатъчно технически средства за онлайн обучение, то ще може да ги вземе от друго учебно заведение, което не ги използва в този момент. Няма да има ученици без техническа обезпеченост, допълни зам.-министър Михайлова.

Центрове за онлайн обучение все още няма. Как учат децата в електронна форма?

Относно детските градини тя обясни, че още в края на май и през цялото лято те са отворили и са натрупали опит. Там ситуацията е в нормалните граници.

Там, където има повече отсъстващи учители, училището може да премине онлайн, в момента те са 0,5%, допълни зам.-министърът. Системата ни е дисциплинирана, просто още малко трябва да се повиши нивото на личната отговорност, подчерта Михайлова.

Две учителки починаха от коронавирус в Шумен и Разград

Няма думи, с които да намалиш болката при загуба на живот. Това е лична човешка трагедия. Не сме и питали как и къде са се заразили тези учители, това, което знаем е, че те са отсъствали повече от две седмици от училище, обясни зам.-министърът след като вчера стана ясно, че две учителки са загубили битката с коронавируса.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът ни в Испания: Българи с COVID-19 не са търсили съдействие от посолството
Посланикът ни в Испания: Българи с COVID-19 не са търсили съдействие от посолството
Обират 4 пъти спирка в "Люлин"
Обират 4 пъти спирка в "Люлин"