НОВИНИ

Дават 6 месеца за прехвърляне на парите за втора пенсия в НОИ

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:58, 28.10.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Политика

Втори шанс за хората, които са пропуснали възможността да прехвърлят парите си за втора пенсия в НОИ. Те ще имат 6 месеца за нов избор през следващата година. Предложението е одобрено на днешното правителствено заседание.

Хората, които са пропуснали възможността да прехвърлят парите си за втора пенсия от частен фонд в НОИ, ще имат втора възможност от 1 януари до 30 юни догодина.

"Не насърчаваме всеки да бърза да го прави. Просто всеки може да направи необходимите сметки, изчисления, да потърси информация от универсалния си пенсионен фонд и да прецени какво би било по-изгодно за него", каза Деница Сачева - министър на труда и социалната политика.

Според частните пенсионни дружества изборът трябва да се прави непосредствено преди пенсиониране.

"Иначе е в пълна неизвестност защо прехвърля или не прехвърля парите си. Нито знае колко ще му е държавната пенсия, нито знае колко ще са му натрупани парите в универсалния фонд", каза Даниела Петкова - член на УС на БАДДПО.

"Най-просто за хората ще бъде да преценяват не към момента на придобиване на право, ако тръгнат да си реализират това право", каза Ася Гонева - КНСБ.

В случай, че хората изберат да получават държавна и пенсия от частен фонд пенсията от НОИ ще бъде намалена с повече от 20%. Кабинетът предлага и това правило да бъде променено.

"Предварителните изчисления на НОИ показват, че той би могъл да падне под 10%", каза Деница Сачева - министър на труда и социалната политика.

Експерти коментират, че това е стъпка в правилната посока.

"Ще е много по-голям броят на хората, на които двете пенсии ще са по-голям пенсионен доход отколкото само държавната пенсия", каза Даниела Петкова - член на УИС на БАДДПО.

"При равни и други условия означава по-изгодна пенсия в първия стълб, ако те решат, че не им е изгодно да ползват и добавката от втория", каза Ася Гонева - КНСБ.

Промените трябва да бъдат гласувани от депутатите до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2500 заразени за 24 часа: Късно ли бяха затегнати мерките и ще има ли нови
Над 2500 заразени за 24 часа: Късно ли бяха затегнати мерките и ще има ли нови
Вирусолог: Сега е моментът да ограничим заразата така, че да остане в зоната на платото
Вирусолог: Сега е моментът да ограничим заразата така, че да остане в зоната на платото