НОВИНИ

Протест пред посолството на Полша в София заради забраната на абортите

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:13, 25.10.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Общество

Протест в София пред посолството на Полша срещу криминализирането на абортите там. През тази седмица полският конституционен съд обяви, че дори при доказано увреждане на плода - абортите са незаконни в Полша.

Въпреки проливния дъжд протестът се състои, организатори са полски мигранти у нас, но и много българи се присъединиха. Те настояват за обществен дебат не само в Полша, но и в цял свят, защото смятат, че правата на жените са застрашени.

След решението за абортите: По̀ католици от папата ли са в Полша

Протестиращите са в черни дрехи, чадъри и маски, подобно на хората, които излизат на протест във Варшава. Според решението на Конституционния съд във Варшава е разрешено да се прави аборт само при кръвосмешение, изнасилване и доказан риск за живота на жените.

Протестиращите настояват за по-широк обществен дебат и солидарност.

"Трябва да раждаме сериозно болни или мъртви деца. Нямаме избор. Единственият избор е да ходим в друга държава. Примерно вашата. И за това не сме съгласни с цялото си сърце", каза протестираща.

"Да покажем, че и ние тук сме готови на съпротива. Понеже знаем какви хора стоят в правителството и това не е изключено", каза друга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спазват ли се мерките на пазара в Димитровград?
Спазват ли се мерките на пазара в Димитровград?
От днес до 30 ноември: Спират плановите операции и прием в болниците
От днес до 30 ноември: Спират плановите операции и прием в болниците