НОВИНИ

След решението за абортите: По̀ католици от папата ли са в Полша

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:52, 23.10.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Стотици излязоха по улиците на Варшава, за да изразят недоволството си от решението на Конституционния съд да обяви за незаконни абортите дори при вроден дефект на плода.

Шествието тръгна от сградата на съда, мина през централата на управляващата партия "Право и справедливост" и стигна до дома на лидера ѝ - Ярослав Качински. Там протестиращи и полиция влязоха в сблъсък. Според официалната информация, служителите на реда са били замеряни с камъни и за това се е наложило използването на лютив спрей.

Йоана Марашчек: Това, което правителството прави днес, е да отнема не само женските ни, но и правата ни на човешки същества. За първи път уверено можем да кажем, че в Полша имаме най-лошия закон за абортите в Европа.

Береника Пел: За "Право и справедливост" и за съда, всъщност партията е превзела магистратите - пандемията е идеалният момент за прокарването на подобни закони, да ограничат гражданските ни права и свободи!

Кая Годек, член на инициативата "Спрете абортите": Днес Полша е пример за Европа и света! Дами и господа, вече няма историческа необходимост от заход наляво и постепенното увеличаване на възможностите за убийство. Възможно е животът да бъде защитен!

Когато решението на магистратите влезе в сила, в Полша абортите ще са разрешени само в три случая - изнасилване, кръвосмешение и ако животът и здравето на майката са застрашени.

Още по-строги правила за абортите въвежда Полша

По данни на Ройтерс това представлява едва около 2% от основанията за прекъсване на бременност през изминалите няколко години.

Консервативните ценности играят все по-голяма роля в Полша след идването на власт на "Право и справедливост" преди пет години. Формацията дойде с обещанието да пази традиционния католически характер на страната.

С това решение Полша се отдалечава от преобладаващото в ЕС право на мнение за абортите. По-строги закони за прекратяване на бременност има само в Малта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчерпват се местата за болни от COVID-19 в общинските болници в Пловдив
Изчерпват се местата за болни от COVID-19 в общинските болници в Пловдив
ВМРО отбеляза 127 години от създаването си
ВМРО отбеляза 127 години от създаването си