НОВИНИ

Центърът за градска мобилност ще глобява за неправилно паркиране

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:17, 25.10.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Регионални

В София започват засилени проверки за неправилно паркиране извън платените зони. От 2 ноември служителите на Центъра за градска мобилност ще съставят фишове на място на автомобили, паркирали в зелените площи, по тротоарите и на пътното платно.

Извън зоните за платено паркиране в София цари пълен хаос. Проблемът е от години, а 15-те репатриращи автомобила и служителите на инспектората и общинската полиция се оказват недостатъчни, за да се справят. В квартала "Изток" пешеходците са свалени на пътното платно, в центъра редовна практика е да спира за малко на кръстовища и булеварди.

На бул. "Черни връх" има знак "Спирането и паркирането забранено", обаче на улицата редовно има паркирали автомобили на аварийки, които правят булеварда от двулентов, с една лента.

От началото на ноември при неправилно спрелия ви автомобил няма да ви чака екипа на БНТ, а фиш на Центъра за градска мобилност и дори няма да има нужда да се извинявате, а просто да платите глобата, която не се обжалва.

"Това са санкции в размер от 20 до 50 лева в повечето случай, например 20 лв., ако паркира автомобила си водача на еднопосочна улица от лявата страна", каза Румяна Милова, Център за градска мобилност.

Служителите ще имат таблет, с който ще сканират номера и ще снимат нарушителите и друго устростйво, с което ще разпечатват уведомление, че ви е съставен неприсъствен фиш.

"Отзад сме написали Център за градска мобилност, така че водачът, когато дойде до автомобила си, веднага да му стане ясно, че нашата служба за контрол го е санкционирала", каза Румяна Милова, Център за градска мобилност.

Според Румяна Милова общинските съветници ще подкрепят разширяването на "Зелената зона" с над 1000 места в кварталите "Яворов" и " Иван Вазов". Решението вече мина в транспортната комисия, остава да бъде гласувано и от Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на хоспитализираните с COVID-19 в Русе
Ръст на хоспитализираните с COVID-19 в Русе
Проф. Витанов: До края на октомври - увеличение на случаите, през ноември - втора вълна
Проф. Витанов: До края на октомври - увеличение на случаите, през ноември - втора вълна