НОВИНИ

Втора вълна: Франция и Германия отново влизат в карантина

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:24, 28.10.2020
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Европа готви нови мерки, за да посрещне втората вълна на пандемията. Тази вечер Франция и Германия обявиха повторно въвеждане на карантина.

Обръщението към нацията на президента Еманюел Макрон и пресконференцията на канцлера Ангела Меркел показаха, че изводите в Париж и Берлин са едни и същи: заразата се разнася още по-бързо и трябва да се действа решително.

Трябва да се сложи решително край на заразата, каза френският президент Еманюел Макрон.

Еманюел Макрон, президент на Франция: След консултации с учените, диалог с политическите, икономическите и социалните сили; след като обмених мнения с европейските ни партньори и претеглих всички "за" и "против", реших, че трябва да възобновим от петък карантината, която спря вируса. Мерките трябва да влязат в сила възможно най-скоро и ще продължат поне до първи декември.

За разлика от пролетта, училищата, държавните служби и магазините остават отворени. Работата няма да спира, но се препоръчва да се върши от дома. Свижданията в старческите домове ще бъдат разрешени.

Сн. БГНЕС

Германия влиза в карантина от понеделник до края на ноември. За това се разбраха днес канцлерът Меркел и премиерите на всички провинции.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Искам да опиша какво прави сегашната ситуация с пандемията толкова сериозна. Това е високата скорост, с която се разпространява вирусът. Виждаме драстично нарастване на случаите и цифрите бързо се удвояват. Днес, например, имахме двойно повече случаи, в сравнение с миналата седмица.

Новите ограничения затварят заведения, спортни клубове и културни обекти. Ресторантите ще продават храна за вкъщи, фризьорските салони ще работят. Детските градини и училищата остават отворени.

Германското правителство отпуска помощи за засегнатите от мерките в размер на 10 млрд. евро.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Нидерландия се радват на бебе панда от мъжки пол
В Нидерландия се радват на бебе панда от мъжки пол
Борисов поздрави Бърнабич за преизбирането й като премиер на Сърбия
Борисов поздрави Бърнабич за преизбирането й като премиер на Сърбия