НОВИНИ

Тръмп и Байдън с предизборни прояви в ключови щатове

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:26, 29.10.2020
Чете се за: 01:08 мин.
По света

По-малко от седмица преди изборния ден в Съединените щати претендентите за Белия дом продължават кампанията си в ключови щати. Темата за расизма и полицейското насилие отново зае централно място в предизборните събития на Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Натоварената програма на Доналд Тръмп предвижда посещението на 10 щата през последната седмица от кампанията и участието в 11 митинга, само 48 часа преди 3 ноември. В Аризона Тръмп отново иронизира опонента си заради позицията му спрямо COVID-19.

Доналд Тръмп, президент на САЩ и кандидат на Републиканската партия: "Ако гласувате за Байдън, това означава без деца в училищата, без балове и сватби. Няма да има Ден на благодарността, Коледа и 4-ти юли. Но иначе ще имате прекрасен живот. Няма да се виждате с никого, но всичко ще е наред".

Събитията във Филаделфия от последните дни обаче изместиха темата за коронавируса. Там беше наложен вечерен час след сцени на насилие, провокирани от смъртта на чернокож след сблъсък с полицията. Тръмп осъди размириците, но не пропусна да отбележи, че подобно нещо отново се случва в щат, управляван от демократите.

Опонентът му Джо Байдън също реагира остро. Той и съпругата му Джил гласуваха предварително в родния град на демократа - Уилмингтън, щата Делауеър. Така двамата се присъединиха към повече от 75 милиона американци, участвали в ранното гласуване. В Уилмингтън Байдън коментира събитията във Филаделфия така:

Джо Байдън, кандидат-президент на Демократическата партия: "Няма никакво извинение за грабежите и насилието. Но все пак мисля, че протестите са легитимни и оправдани".

Байдън се появи изненадващо и във виртуално събитие с водещ Опра Уинфри, посветено на насърчаването на чернокожите жени да гласуват.

Снимки: БГНЕС

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии „По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция „САЩ2020“ на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Зета връхлетя щата Луизиана
Ураганът Зета връхлетя щата Луизиана
Евролидерите ще обсъдят общи мерки срещу COVID-19
Евролидерите ще обсъдят общи мерки срещу COVID-19