Брифинг на Щаба: Далеч сме от изграждането на колективен имунитет

от БНТ
10:01, 29.10.2020 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус. С една трета ежеседмично нараства броят на приетите в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на редовния седмичен брифинг за разпространението на COVID-19 у нас. Смъртността също нараства, само за последната седмица има ръст от 50%.

"Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Далеч сме от изграждането на колективен имунитет", обяви още д-р Пенков.

В последните дни са регистрирани 102% нарастване на средноседмичния брой заразени. Наблюдава се ежедневен положителен прираст. Ръст на заразените се отчита във всички възрасти. Сериозно увеличение има при заразените ученици в гимназиален и прогимназиален етап.

Над 2000 са заразените медици, съобщи още зам.-министърът. Заразените лекари са 37% от инфектирания медицински персонал, а 33 на сто са медицинските сестри.

Новите мерки: Как да ходим на училище, ресторант и кино

Към момента България е на 21-о място в ЕС и на 2-ро място на Балканския полуостров по заболеваемост от COVID-19 и на 10-о място в ЕС по смъртност и на 4-о място на Балканите, обобщи той.

2760 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това е 27,7% от направените 9946 теста. 162-ма души са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 216. Починалите са 36.

Маските ще ни предпазят от коронавируса, категорично се обърна проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Той отново апелира да се спазват разписаните от властите мерки.

"Най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Всички трябва да мислим за нашето здраве и за това на околните. Ако някой е болен, тя може да те запази с над 30%. Маска ще спаси и от коронавирус. Най-важното е контролът и самоконтролът", заяви проф. Кантарджиев.

Хората с удоволствие слушат ненаучни приказки, че маските не работят, алармира проф. Тодор Кантарджиев. Той е уверен, че това е резултат от преекспониране на темата за COVID-19. Това доведе до наслагване в обществото на недоверие, страх и хората се потиснаха.

"Решетка срещу комари си слагаш... Пет години работих с най-опасните инфекции, трябва да си луд да влизаш в бокса без маска, пък пази ли, не пази ли. Слава богу не се изпоразболяхме. Маските ще спасят и от коронавируса", уверен е профeсорът.

Той цитира авторитетно издание, което пише, че когато си с маска караш заболяването по-леко и се имунизираш, ставаш вирусоносител без да боледуваш и получаваш имунитета без клинични прояви. "Не е доказано, но това е много вероятно и много логично. И трябва да се замислят хората, които не носят маски, показват си носа от маската и ни се подиграваха", заяви проф. Кантарджиев.

Проф. Асен Балтов, "Пирогов": Спешните отделения изнемогват

От днес в болница "Пирогов" се откриват допълнително легла за лечение на медици, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Още 30 легла ще бъдат открити и за лечение на пациенти в средно тежко състояние, добави той.

"Спешните отделения изнемогват. Апелът ни към всички е нека да помогнем заедно да се преборим с коронавирусната инфекция. Бъдете ангажирани в този процес – носете маски, спазвайте дистанция. Спазвайте мерките и бъдете дисциплинирани", призова той.

Над 2300 са хоспитализираните заради COVID-19, като с този темп се очаква до седмица броят им да достигне до 4000, прогнозира проф. Балтов. Става задължително да се включат и частните болници. Днес в "Пирогов" ще бъдат разкрити допълнително легла за лечение на медици. Още 30 легла ще бъдат открити и за лечение на пациенти в средно тежко състояние.

Директорът на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов също призова за спазване на мерките и поясни, че болничното заведение не е изключение от обстановката в страната.

Красимир Вълчев: Не трябва да бързаме да затваряме училищата

Училищата не трябва да се затварят първи, трябва да се действа локално, , но е факт, че ситуацията с коронавируса се усложнява. Това е мнението на министъра на образованието Красимир Вълчев.

"Продължавам да твърдя, че присъственото обучение е най-доброто и не трябва да възвеличаваме обучението в електронна среда, тъй като при него има дефицити със социализацията, има психическа умора и има дефицити дори при ефективния образователен процес", каза просветният министър.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НС със законодателни промени, които гарантират независимостта на европейските прокурори
НС със законодателни промени, които гарантират независимостта на европейските прокурори
850 лв. глоба за шофьор, движил се със 141 км/ч при ограничение от 60 км/ч
850 лв. глоба за шофьор, движил се със 141 км/ч при ограничение от 60 км/ч