НОВИНИ

ЕС: Масово тестване за COVID-19 с бързи тестове

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:06, 30.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Европа

Масово тестване за COVID-19 с бързи тестове. Това се договориха лидерите на страните от ЕС, които участваха снощи във неформалната видеоконферентна среща, посветена на пандемията от коронавирус. В срещата участва и българският премиер Бойко Борисов.

Евролидерите обсъдиха свързването на данните от мобилните приложения за проследяване, които се използват в различните държави. Повече от 50 милиона европейци в 20 страни вече използват такива приложения. Европейската комисия създава и платформа за обмяна на знания и добри практики между националните координатори, които съветват правителствата.

Недостиг на медицински специалисти в борбата с COVID-19 в Европа

Бойко Борисов съобщи преди срещата, че българският представител ще бъде проф. Мутафчийски. До края на годината се очаква да се създаде и общ формуляр за пътуващите в ЕС. Всички държави ще получат едновременно достъп до ваксините срещу COVID-19, когато те бъдат одобрени. Всяка страна трябва да изготви критерии за ваксинирането на хората.

"Тестването и проследяването са ключовете за ограничаване на
разпространението на вируса и ще ни помогнат по-добре да овладеем ситуацията. Обменихме мнение за внедряването и използването на бързи тестове и съвместно признаване на резултатите. Това ще ограничи отрицателното въздействие върху свободното движение и функционирането на единния ни пазар, които трябва на всяка цена да запазим", каза Шарл Мишел - председател на Европейския съвет.

"Ще лансираме платформа, която ще събере на едно място специалистите, които съветват националните правителства и експертите на Европейския съюз. Учените от националните държави ни помолиха да направим това, за да могат да обменят добри практики и да предоставят научни съвети на правителствата в целия Европейския съюз. Всеки ден се учим как да се справяме със заразата и това е поредната стъпка. Така ще се стигне до обмяна на знания на най-високото ниво и ще избягваме и неясните или противоречащи си послания към гражданите", каза Урсула фон дел Лайен - председател на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия регистрира 27 000 нови случая, мерките във Франция влязоха в сила
Италия регистрира 27 000 нови случая, мерките във Франция влязоха в сила
Много ветровито днес
Много ветровито днес