НОВИНИ

Отпадни води: Незаконен канал се излива в двор на къща в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:40, 29.10.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Регионални

Незаконна канализация в двора на къща в квартал "Манастирски ливади". Каналът е построен преди повече от 60 години и досега е работел. Преди няколко месеца обаче, след силен дъжд, избил на улицата. Жалбите на хората от района остават без решение, защото никой не се наема да ремонтира незаконно съоръжение. След намесата на БНТ от общината все пак изпратиха екип и поправиха канализацията.

"Постоянно има фекални води, всевъзможни боклуци и водата постъпва към къщата и ние с чували блокираме да не залее навътре тая мръсотия", каза Радоил Чаворски.

"Особено когато има дъждове, тогава става страшно, то е като гейзер", каза Лилия Манова.

"Децата вече не са тук, защото миризмата е много голяма. Обаждаме се постоянно да дойдат, никой не иска", каза Михаил Чаворски.

От 5 месеца жителите на ул. "Йордан Бакалов-Стубел" са принудени да живеят сред фекални води, а от институциите вдигат рамене и казват, че каналът е незаконен.

От "Софийска вода" ни отговориха, че каналът не е актив на дружеството и те нямат задължения към поддръжката му. Все пак на 17 октомври е възложена платена услуга. На място екипът е установил, че каналът е компрометиран и отпушване с техника е невъзможно.

"Тръгнаха да отпушват, не можели да го отпушат. И си тръгнаха", каза Михаил Чаворски.

Каналът е изграден специално за нуждите на Киноцентъра при построяването му. Функционирал нормално до преди няколко месеца.

"Не знам какво е станало, как е приватизирано, без канал ли е продаден киноцентъра и според мен оттук е основата на проблема", каза Светлин Яначков.

Но така или иначе това е общинска улица и общината има някакъв ангажимент спрямо къщите, които са в регулация.

"В момента реално се търси решение как каналът да бъде въведен, пак да работи и да се отпуши", каза Христо Вълчанов , зам.-кмет на район "Триадица" по "Инженерна инфраструктура и контрол на строителството".

От общината обясниха, че това ще е временно решение, защото каналът минава през частни земи и няма как да бъде узаконен. Официалният канал, който ще бъде въведен в експлоатация, ще бъде по съседната ул. "Луи Айер".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриват ново COVID отделение с 40 легла в Бургас
Разкриват ново COVID отделение с 40 легла в Бургас
Как се справя Швеция с опасния вирус?
Как се справя Швеция с опасния вирус?