НОВИНИ

13 000 гимназисти в Благоевградско учат дистанционно

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 29.10.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Образование

260 хиляди гимназисти у нас вече учат дистанционно. През следващите две седмици всички ученици от 8 до 12 клас ще трупат знания от вкъщи, а причината - увеличаващият се брой заразени с коронавирус учители и ученици.

Близо 1/3 от всички ученици в страната от днес се обучават онлайн. Ако след две седмици броят на заразените остане застрашително висок, е възможно и по-малките ученици да преминат в дистанционна форма на обучение, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Образователният министър пък днес изтъкна, че училищата не трябва да се затварят, а да се действа локално, по райони.

Каква е картината в Благоевградска област - под 1% от всички 30 000 ученици в региона са под карантина, което е пренебрежимо малко, казаха от Регионалното управление по образованието. 61 пък са карантинираните учители.

13 000 ученици от 56 училища в Благоевградска област преминават в дистанционна форма на обучение за следващите две седмици.

"Към днешна дата сме по-добре подготвени в сравнение с март месец и по отношение квалификацията на колеги учители, и по отношение на техника и възможност за ползване на интернет", каза Ивайло Златанов, началник на РУО - Благоевград.

И учителите, и учениците от природо-математическата гимназия в Благоевград са готови за онлайн уроците.

"Включена е цялата техника на училището, учителите са оборудвани с преносими компютри, таблети. На някой са раздадени и настолни компютри. Всички доколкото знам имат интернет вкъщи, достъп до платформите ученици и учители", каза Йордан Цветанов, зам.-директор на ПМГ-Благоевград.

Шестима учители от гимназията отсъстват от работа. Трима са под карантина заради коронавируса, останалите са в болничен, заради други заболявания. От ръководството на училището лесно са намерили техни заместници чрез регистрираните учители в специалната банка за кадри към Регионалното управление на образованието в Благоевград.

"Аз успях без проблем да намеря заместващи учители на моите отсъстващи и учебният процес не се прекрати в тези паралелки", каза Катя Въчкова, и.д. директор на ПМГ - Благоевград.

Около 60 безработни учители и студенти са се регистрирали в банката и имат готовност при нужда да заместват болни учители в цялата Благоевградска област.

Автор: Антония Сукалийска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се справя Швеция с опасния вирус?
Как се справя Швеция с опасния вирус?
Мюфтийството в София излезе с позиция за карикатурите на Шарли Ебдо
Мюфтийството в София излезе с позиция за карикатурите на Шарли Ебдо