НОВИНИ

От първо лице: Как живеят нашите сънародници във Франция и Германия

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:13, 29.10.2020
Чете се за: 01:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив

Българи във Франция споделят, че хората там са доволни от мерките и ги спазват все по-стриктно. Оценяват положително и продължаващата работа на училищата.

В някои градове в Германия хората отново започват да изкупуват основни продукти - разказват наши сънародници.

Забрана за излизане от дома и по час на ден разходка, но наблизо - на това ще има право от утре Теодора в Марсилия, където живее.

"Ще можем да излизаме от домовете си в радиус от 1 километър и за един час на ден. Излизането от дома ще е единствено с декларация и съответно ако работите, тя трябва да е от работодател", обясни Теодора Герен.

Хората са стриктни, казва тя. Свикнали са с мерките и с маските.

"Всички магазини, примерно, когато влизате - охраната не гледа най-вече за кражби, а гледа предимно затова дали си дезинфекцирате ръцете, преди да влезете", допълни сънародничката ни.

Забрани и при пътуванията.

"Преминаването от един в друг район, от един в друг град стават забранени, с изключение, разбира се, на уважителни причини - по работа, или ако трябва да отидете при някой близък, болен, човек, който има нужда от подкрепа и помощи", разказа Теодора.

Университетите затварят, но училищата - не.

"Като съответно с това се позволява и родителите да могат да отидат на работа. И лично аз, която имам 3 деца, съм доволна от този факт. Децата също са с маски целия ден в училище. Дистанционното обучение не е много добре направено във Франция", каза още Теодора.

И в Германия училищата остават отворени.

"Часовете им от днес са максимум 5, с намалено учебно време са. Масово учителите отсъстват, защото са, по-скоро според мен ги е страх, защото повечето имат малки деца. Като отсъства някой учител, те си карат свободен час - например, моят син се прибира, тъй като живеем близо до училище. Малко е объркано положението", обясни Сезен Хак.

В Хесен от 2-3 седмици определени стоки пак се изкупуват масово.

"Брашно няма. Олио - онзи ден видях, че и олиото липсва. Основните хранителни продукти са на изчерпване, но тук често презареждат магазините", каза Сезен.

Фабриките продължават да работят, но при строги мерки.

"Там е задължително навсякъде да бъдеш с маска. Иначе ги глобяват или ги ограничават като някакъв период от време да нямат право отново да влизат във фабриката", допълни тя.

Смисъл от частични мерки няма - убедена е Сезeн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мюфтийството в София излезе с позиция за карикатурите на Шарли Ебдо
Мюфтийството в София излезе с позиция за карикатурите на Шарли Ебдо
Започна участието на Борисов в онлайн срещата на Европейския съвет
Започна участието на Борисов в онлайн срещата на Европейския съвет