НОВИНИ

Франция под блокада, мерки в Германия срещу заразата

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:21, 29.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
Европа

Европа все повече затяга мерките срещу заразата. Втората вълна на пандемията принуди Франция и Германия да въведат общонационални карантини. Испания обмисля да удължи извънредното положение с още 6 месеца.

От утре французите ще могат да напускат домовете си, само за да ходят на работа, до магазина или по медицински причини. И задължително с попълнена декларация. Новите мерки влизат в сила в полунощ. Затварят се магазините, които не продават стоки от първа необходимост, театрите и кината, спират се и всички спортни мероприятия. Ресторантите ще могат да правят само доставки. Училищата и детските градини ще работят, но вече всички деца над 6 години ще трябва да носят маски.

"Знаем много повече, отколкото през март и април. Ето защо и мерките този път са различни. Не можем да лишим децата си от присъствие в училище. Това нанася прекалено много щети", каза Еманюел Макрон, президент на Франция.

Макрон подчерта, че няма да допусне икономиката да бъде парализирана. Отворени остават и вътрешните граници в европейското пространство.

"Границите ни с Европа остават отворени с някои изключения. На международните пристанища и летища ще се правят бързи тестове. Никой няма да може да влезе на европейска територия, без да е е сигурно, че не е носител на вируса", каза Еманюел Макрон, президент на Франция.

ГЕРМАНИЯ
Частична карантина от понеделник и в Германия. Затварят се баровете, кината и театрите, ресторантите ще правят само доставки. Затварят фитнесите, а спортните събития ще са без публика. Училищата и детските градини ще работят.

Канцерът Меркел предупреди, че предстоят месеци на изпитание, а речта й за кратко беше прекъсната от депутат от крайнодясната Алтернатива за Германия.

В Бундестага тя подчерта, че популисткото говорене и отричането на съществуването на вируса са неверни и опасни.

"Лъжите и дезинформацията, конспиративните теории и омразата вредят не само на демокрацията, но и на борбата ни срещу вируса", каза Ангела Меркел, канцлер на Германия.

ИСПАНИЯ

Испанския парламент одобри удължаването на извънредното положение с още 6 месеца. Така регионалните правителства ще могат да налагат по своя преценка по-строги мерки срещу заразата.

В Каталуния удължиха забраната за влизане на територията на автономната област за още 15 дни. Затварят се кината и театрите, няма да работят баровете и ресторантите.

"Всяка седмица нещо различно - отварят заведенията, после ги затварят. Веднъж може да се излиза уикенда, после пък го забраняват. А накрая виждаме как политиците не спазват мерките и дори не носят маски", каза жена.

В Испания и няколко други европейски държави продължават протестите срещу строгите мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 2-ро място сме по заболяемост от COVID-19 на Балканите, на 21-о в ЕС
На 2-ро място сме по заболяемост от COVID-19 на Балканите, на 21-о в ЕС
Захариева изрази солидарност с Франция: Няма кауза, която да оправдава терора
Захариева изрази солидарност с Франция: Няма кауза, която да оправдава терора