НОВИНИ

Делегираните европрокурори ще бъдат независими от обвинител №1

Николай Минков
от Николай Минков
16:42, 29.10.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Новите европрокурори ще бъдат независими от обвинител №1. Само Службата на европейския прокурор ще упражнява надзор над тях. Това реши Народното събрание, гласувайки на първо четене промени в НПК. Процедурата за избор на новите еврообвинители скара управляващи и опозиция.

Единствено Службата на европейския прокурор ще упражнява надзор, ще ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, предприето от новите еврообвинители. С предложените от правителството промени в НПК се гарантира тяхната независимост от надзора на главния прокурор.

Липсата на критерии по какъв начин ще бъдат избирани бъдещите европейски делегирани прокурори, кой ще ги избира, по какъв начин ще бъдат отзовавани и колко ще са на брой, скара управляващи и опозиция. Постепенно дебатът ескалира в политически.

"Кой е един от най-големите проблеми на България по време на управлението на ГЕРБ - корупцията! Изключително важно е кой ще представлява България в европейската прокуратура, но още по-важно е как ще бъдат избрани тези хора. Прозрачният избор на честни и независими хора, смели - да разследват всичко до край, е стъпка към възстановяване на доверието и към укрепване на държавността", заяви председателят на БСП за България Корнелия Нинова.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня, с препратка към годините управление на БСП.

"2008-а година - замразени средства по предприсъединителни програми - ИСП, ФАР, САПАРД. Защо? Заради корупция и организирана престъпност. И вие ще ми говорите за липса на доверие към правителството. Кога европейските ни партньори имат доверие в България? Когато управлява ГЕРБ!", категорична беше Десислава Атанасова.

От "Воля" също не приеха аргументите на левицата.

"Госпожо председател, искам да ви помоля, когато става дума за корупция, да не давате дума на депутати от партията, която по най-голям начин е свързана с корупцията и най-вече, ако за тези неща говори лидерът на тази партия", заяви председателят на партията Веселин Марешки.

С 95 гласа "за", 7 "против" и 42 "въздържали се" парламентът прие промените в НПК на първо четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите - сред първите, възобновили пътуванията до Германия това лято
Българите - сред първите, възобновили пътуванията до Германия това лято
Народният театър затваря врати до 15 ноември
Народният театър затваря врати до 15 ноември