НОВИНИ

Шумен е пред криза за лечението на COVID пациенти

bnt avatar logo
от БНТ
12:27, 29.10.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Разкриха COVID отделение в Комплексния онкологичен център в Шумен, но то е с ограничен капацитет. Има голяма опасност да се смесят потоците от пациенти с коронавирус и онкоболните. Проблем е и липсата на медици, с които да се покрие нарастващата лечебна дейност.

Шумен е пред криза за лечението на COVID пациенти. Лекарите са на предела на силите си, защото пациентите се увеличават. Има пациенти и с други заболявания, които разчитат на помощта им. Изчерпват се възможностите, където да се разкриват легла за лечение. На призива на директора на шуменската болница се отзова само един лекар от частната кардиологична болница. Лекари от всички отделения лекуват и COVID пациенти, което е риск за разпространение на заразата.

Две учителки починаха от коронавирус в Шумен и Разград

COVID отделението се намира в сградата на центъра за палеативни грижи към онкоболницата. Там са настанени вече пациентите, които бяха върнати от болницата във Велики Преслав. Лекарите там отказаха да ги лекуват, защото повечето са пенсионери, а и са с други специалности.

д-р Свилен Арнаудов, управител на КОЦ-Шумен: Рискът от смесване на потоците, това е използването на обща апаратура, скенирането на болните, скенерът е един. Тук няма самостоятелен скенер, тук няма отделен рентгенов апарат... Направили сме всичко възможно, но така или иначе може да се случи смесване.

Не намериха доброволци за болницата във Велики Преслав

Според д-р Арнаудов разкриването на COVID отделение противоречи на закона.

Д-р Свилен Арнаудов, управител на КОЦ-Шумен: Разрешителното ни е за дейността онкология и тесните специалности, свързани с онкологията. При нас няма никакви инфекционисти, нямаме хора с пулмология, които да се занимават с белодробните проблеми. Единственият колега, който може ползваме със специалност вътрешни болести, е почти на пенсионна възраст, което не е благоприятно.

На прага на силите си лекарите в Шумен остават сами на фронта срещу COVID-19

Дори и новото отделение и включването на лекари от други лечебни заведения не може да реши проблемът, защото пациентите нарастват. Лекари също се разболяват.

Д-р Димитър Костов, управител на МБАЛ-Шумен: Тъй като там се разкриват 20 легла, които до момента са почти пълни, може би остават 34 свободни легла. При нас ситуацията е много динамична, всичко се променя за минути и часове. Линейките непрекъснато транспортират съмнителни и някои с доказан коронавирус... Наистина се чувстваме на предела на възможностите си.

Възможностите за лечение на коронавирус в Шумен са пред изчерпване, смятат лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 волейболисти на Хебър със съмнение за COVID-19, отложиха мача с Добруджа
11 волейболисти на Хебър със съмнение за COVID-19, отложиха мача с Добруджа
Специално за "Светът и ние": Еврокомисар Никола Шмит за минималната работна заплата в ЕС
Специално за "Светът и ние": Еврокомисар Никола Шмит за минималната работна заплата в ЕС