НОВИНИ

На 2-ро място сме по заболяемост от COVID-19 на Балканите, на 21-о в ЕС

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:08, 29.10.2020 (обновена)
Чете се за: 02:18 мин.
Още

Рекордна заболеваемост от COVID-19 регистрираме у нас - над 220 на 100 000 население. Това е ръст със 102% спрямо предходната седмица.

50% ръст и на смъртността в сравнение с миналата седмица, ръст на приетите в болница и на заразените. Тревожните данни и тенденции бяха отчетени от Здравното министерство на редовния брифинг, който този път се проведе в Министерския съвет.

Страната ни е на второ място на Балканите и 21-ва в ЕС по ръст на заболеваемостта. Най-много заразени у нас има сред хората в активна възраст - между 20 и 60 години.

По смъртност вече сме на 4-то място на Балканите и на 10-о в Европа.

Поредна вечер медиците призоват да се спазват мерките - дистанция и носене на маски.

Притеснителни са данните и днес. С една трета ежеседмично нараства броят на приетите в болница. Това означава, че все повече легла са заети, а няма кой да ги обслужва.

Всичко показва, че тепърва броят на заразените стремително ще се увеличава. В София за втори ден над 1000 нови случая, отчитаме значим ръст и в Пловдив, Благоевград, Варна и Русе. Обмислят се няколко идеи как системата да не блокира - например: антигенните тестове в някои случаи да заместят PCR-тестовете като официален метод за диагностика.

Здравните инспекции се затрудняват да обхванат вече не само контактните лица, но и положителните за вируса - затова в бъдеще те ще бъдат известявани с есемес.

Няма промяна при училищата - само гимназистите ще учат дистанционно. Само 15 основни училища на този етап са поискали да минат на електронно обучение.

Доближаваме 3000 заразени за денонощие. Стръмно се изкачваме нагоре по всички негативни показатели. Картината, която очертаха днес от щаба, не дава повод за успокоение.

"С този темп на нарастване, който в последните няколко дни се вижда, че нараства с 10% новите разкрити случаи, се очаква в следващите 7 до 10 дни броят на хоспитализираните да нарасне до 4 000", заяви директорът на "Н.И..Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Ще бъдем силно притеснени, докато не видим на тези графики ясна тенденция за плато и за сваляне надолу. Но ако се наложи във времето, на база на тези анализи, то ще се прибегне и до други ограничения", допълни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Последствията от този неконтролиран ръст на случаите - блокира се работата на здравните инспекции, забавя се диагностиката, достъпът до лечение също.

"PCR-ът става след един ден, а след една седмица ще става след два или след три дена", обяви проф. Тодор Кантарджиев.

"Тези хиляди предписания, след като бъдат генерирани, разпечатани, подписани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени по адреси. На нас ни е трудно, защото не разполагаме с такъв ресурс. Извиняваме се на всички, до които не сме стигнали навреме", каза и.д. директор на СРЗИ Илонка Маева.

"Доста сигнали постъпваха последните през тези две седмици за проблеми при постъпване в лечебни заведения", коментира за.-здравният министър.

Вариант, който вече се обсъжда - бързите антигенни тестове да се използват официално като метод за диагностика на коронавирус.

"Това е първият скрининг за коронавирус. Извинявайте,15-20 лева струва. Това трябва да го има в приемните отделения на всички болници, това трябва да го има в Бърза помощ", допълни проф. Кантарджиев.

До края на годината за столичната Спешна помощ ще се осигурят средства, за да бъдат закупени антигенни тестове.

"Реално диагнозата да бъде изнесена до леглото на пациента, на мястото, където отива спешният медик", каза още зам.-министърът на здравеопазването.

От здравната инспекция възнамеряват да уведомяват положителните за вируса и контактните лица с есемес. Технически това е възможно, нужно е решение на здравното министерство.

"Ще направим необходимото до няколко дни всички лаборатории, които правят тестове, да въвеждат и телефонните номера на пациентите, които са се изследвали. Тази информация ще има проследимост за това кой какво е въвел, на кого е изпратил нотификация, на какъв телефонен номер ", каза Жени Начева, председател на Надзорния съвет на НЗОК и зам. здравен министър.

По този начин ще бъде решен и проблемътс болничните на хората под карантина, които бяха вписвани със закъснение в системата на РЗИ.

В столичната здравна инспекция все още нямат информация колко от болниците са разкрили COVID-зони, каквато заповед бе издадена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Джафер, ДПС: Бюджетът е на принципа "След нас и потоп"
Д-р Джафер, ДПС: Бюджетът е на принципа "След нас и потоп"
Франция под блокада, мерки в Германия срещу заразата
Франция под блокада, мерки в Германия срещу заразата