Забрани и вечерни часове: В кои градове у нас мерките са най-строги?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
14:14, 29.10.2020 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
забрани ограничения вечерни часове мерките covid строги

Допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19 бяха въведени в редица области. Сред тях са въвеждането на вечерни часове за малолетните и непълнолетните и забрана да посещават без придружител търговските центрове. На някои места у нас заведенията за хранене ще работят до точно определен час.

Ето какви допълнителни мерки бяха въведени по места:

Кафенета и ресторанти в Благоевград ще работят до 21.00 ч., вечерен час в Кресна и Симитли

В Благоевград е забранено провеждането на сватби и кръщенета. Кафенетата, ресторантите и заведенията за бързо хранене могат да работят до 21.00 ч. Хората ще бъдат призовавани да спазват мерките по два пъти на ден чрез озвучителната уредба в централната част на града.

Заведенията в Благоевград само до 21.00 ч. Има ли риск от фалити в бранша?

Кметът на Кресна засили мерките в общината за 14-дневен период с цел намаляване на риска от разпространение на вируса. Ограничават се посещенията в казината, като не се допускат посетители след 22.00 ч. Въвежда се и вечерен час за малолетни и непълнолетни до 20.00 ч. Заповедта е в сила до 12 ноември включително. Заведения, ресторанти и кафенета ще обслужват до полунощ.

Считано от 29 октомври кметът на Симитли въвежда допълнителни мерки - преустановява се дейността на всички пазари, базари и тържища на открито и закрито. Освен това се въвежда вечерен час за непълнолетни от 20.00 до 6.00 ч.

Забранява се работата на заведенията за хранене след 22.00 ч. Ограничава се и достъпът до сградата на общината с изключение на партерния етаж, където ще бъдат обслужвани гражданите.

В Сандански също се въвеждат временни противоепидемични мерки – отменят се всички общински мероприятия с масов характер, театрални постановки, концерти, спортни състезания, отменя се провеждането на организирани празнични събития в това число сватби и кръщенета.

Болници в Благоевградско са на ръба заради липса на легла за пациенти с COVID-19

Допуска се включването на граждански бракове в Ритуалната зала на Сандански при спазване на дистанция и всички противоепидемични мерки. Преустановяват се и всички репетиционни дейности от танцовото, актьорското и музикалното изкуство, всички спортни занимания на закрито.

Непълнолетните само с придружител в пловдивските молове

В Пловдив се въвежда ограничено работно време до 23.30 ч. на заведенията от типа коктейл бар и се забранява посещението на непълнолетни без придружител в моловете.

В Пловдив се забранява посещение на непълнолетни без придружител в моловете

Без масови обществени мероприятия в Плевен

Кметът на Плевен издаде заповед за по-строги ограничения при събирането на хора. Преустановяват с масовите обществени мероприятия за открито и закрито, както и груповите посещения в културни институти от 29 октомври до 12 ноември.

И още – преустановяват се извънкласните дейности в езикови и други образователни центрове и занимални, преустановява се дейността на клубовете за пенсионери и хора с увреждания.

Сватбите и кръщенетата във Варна с до 10 души

Областният кризисен щаб във Варна определи по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. От 27 октомври до 10 ноември се забранява достъпът на външни лица до физкултурните салони и спортни площадки в училищата.

На сватбените ритуали, освен младоженците и длъжностните лица, ще могат да присъстват до 10 души. Същото се отнася и за кръщенетата.

Затварят нощните заведения във Варна

В Русе - сватби и кръщенета с до 30 души

До 8 ноември се затварят нощните заведения и дискотеки в Русенско, освен това се спират масовите мероприятия на закрито и открито. Допуска се провеждането на сватби, кръщенета и семейни тържества при условие, че не се събират повече от 30 души.

Рекорден брой новозаразени в Русе, доброволци се включват в лечението

На работодателите се препоръчва да прилагат дистанционна форма на работа, а ако това не е възможно, да се осигури разстояние от минимум 1,5 метра между хората, да се ползват защитни средства и да се извършва дезинфекция поне четири пъти дневно.

Пропускателен режим в магазините в Търговище

Още от края на миналата седмица в Търговище бяха въведени допълнителни мерки. Наложена е забрана за работа на всички дискотеки и увеселителни заведения.

Забранява се организирането на семейни и фирмени тържества, както и масови прояви на закрито. Въведе се и пропускателен режим в обектите от търговската мрежа. Допълнителните мерки ще бъдат в сила до 2 ноември.

Без занимания в читалищата и затворени пенсионерски клубове в Смолян

В Смолянско също са въведени допълнителни мерки за периода 28 октомври - 17 ноември. Сред тях са затваряне на пенсионерки клубове и клубове на хора с увреждания, забрана за провеждане на масови мероприятия, както и групови занимания в читалищата, самодейни изяви, като остават само индивидуалните занимания при спазени противоепидемични мерки.

В "червената" зона: Затягат мерките в Смолян

Без пенсионерски клубове и в Пазарджик

С решение на Областния кризисен щаб се преустановява дейността на всички пенсионерки клубове на територията на областта. Мярката е в сила до 30 ноември.

Празненствата на закрито в Сливен са забранени

До 2 ноември в Сливен са забранени груповите празненства на закрито в това число сватби и кръщенета. Ежедневно се събира информацията от учебните заведения за броя на отсъстващите ученици и учители, заразени с COVID-19 или контактни лица на заболели.

При установяване на над 20% заболели и карантинирани началникът на Регионалното управление на образованието ще представи предложение пред образователния министър за преминаване към дистанционна форма на обучение за период от 10 дни.

Без тържества в Ямболско

От 28 октомври за срок от 14 дни в Ямболско се преустановява дейността на читалищата и пенсионерските клубове. Отменят се тържествата, посветени на Деня на народните будители.

Нова организация в Общината във Видин

Във Видин е въведен пропускателен режим в отдела за местни данъци и такси и информационния център на общината. Не се допуска повече от един посетител на площ от три квадратни метра.

Еднопосочно е движението на пазарите. За момента четири паралелки в две училища във Видин и една група от детска градина са под карантина заради случаи на коронавирус.

"Коридор" за пазаруване във Враца

Във Враца е определен часови пояс, в който всеки магазин, без значение дали е голям или малък, има "коридор" за пазаруване на хора на над 60-годишна възраст. Става дума за часовия интервал от 8 до 10 ч. всеки ден.

Без битаци и животински пазари в Шумен

Влизането на външни лица в училищата в Шумен е забранено като мярка срещу разпространението на вируса. Забранени са още тренировките на спортни клубове и други формации, които ползват материалната база на училищата.

Забранени са битаците, животинските пазари и изложби, както и всякакви лични и фирмени тържества.

Две учителки починаха от коронавирус в Шумен и Разград

В Разград - без външни посетители в сградите, където се предоставят социални услуги

До 8 ноември с решение на Областния щаб в Разград се ограничава достъпът на външни лица в сградите, в които се предоставят социални услуги.

Преустановява се провеждането на групови празненства на закрито.

Отмениха концерта "Есенна фолклорна палитра" в Димитровград, затварят пенсионерските клубове

Допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19 се въвеждат в Община Димитровград. Временно се преустановява работата на клубовете за хората от третата възраст, на хората в неравностойно положение и специални потребности, както и тази на клуба на инвалида. В заповедта на кмета Иво Димов се посочва, че те ще са затворени от 2 ноември, понеделник.

Поради нарастващата заболеваемост на заразените от COVID-19 се отменя и провеждането на концерта "Есенна фолклорна палитра", част от програмата на Есенните музикални дни "Жул Леви`2020. Концертът трябваше да се състои на 1 ноември на пл. ‘’Поезия’’.

В Хасково също бе отменено дълго чакано културно събитие от международен характер – танцовият фестивал “Вълшебен свят’’, който трябваше да е този уикенд.

Освен това, от понеделник на територията на цялата област се забраняват семейните тържества - сватби, кръщенета, с над 30 души. С друго решение на Областния щаб също от понеделник се затварят пенсионерските и социалните клубове.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Близо 2600 флакона "Ремдесивир" пристигнаха у нас
Близо 2600 флакона "Ремдесивир" пристигнаха у нас
Сестри Стоеви на четвъртфинал в Саарбрюкен
Сестри Стоеви на четвъртфинал в Саарбрюкен