НОВИНИ

В Пловдив се забранява посещение на непълнолетни без придружител в моловете

пловдив забранява посещение непълнолетни без придружител моловете
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:41, 28.10.2020
Чете се за: 01:45 мин.
Регионални

В Пловдив се забранява посещението на непълнолетни в моловете, ако са без придружител. Решението е на Областния кризисен щаб и влиза в сила от 29 октомври до 12 ноември. За същия период се въвежда и ново работно време за заведенията от типа коктейл-бар. Те ще могат да приемат посетители до 23:30 ч.

"И двете решения са продиктувани от практиката и след анализ. А именно, че когато учениците спрат да посещават училище, както и извънкласни занимания, повечето се събират в тези търговски обекти. Говорила съм с управителите на моловете, които проявяват разбиране и ще окажат съдействие. Също така, с другата мярка, целим да не превърнем коктейл-баровете в нерегламентирани нощни дискотеки, каквото се случи през пролетта“, коментира областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева.

Според представителите на Медицинския щаб, за да има ефект мерките трябва да бъдат комплексни, каквато е последната заповед на здравния министър за затварянето на нощните заведения и дистанционно обучение за гимназисти и студенти. От анализа правят извод, че скокът на положителните проби е рязък 14 дни след старта на учебната година, а децата карат вируса по-леко или без симптоми, но го пренасят.

Добрият пример: Управител на болница в Пловдив се включи в дежурствата на COVID отделение

"Не трябва да се залита в крайности и да се увеличава паниката и психозата сред хората, като се взимат прибързани мерки, които няма да доведат до спад, а единствено ще доведат до тежки удари върху икономиката. По-важното за мен е наложените мерки, стриктно да ги спазваме като общество и да не се стига до повече затваряне на отделни отрасли. Взетите решения днес, за допълнителните мерки, бяхме подготвили още преди дни, но нямаше да има смисъл от тях, без настоящата заповед на МЗ“, обясни Каназирева.

Относно идеята за въвеждането на вечерен час областният управител коментира, че е резервирана. Според нея би довела до още по-голяма паника и няма да има реален ефект. А ако касае непълнолетните, то в самия Закон за закрила на детето, чл.8, има забрана за всички непълнолетни лица да излизат без придружител след 22:00 ч., отбеляза още Каназирева. По думите ѝ най-важното е оттук нататък да се засили контролът с компетентните институции за спазване на мерките и да се създаде необходимата организация в здравните си заведения.

За изминалото денонощие на територията на Пловдивска област има 230 новодиагностицирани случаи на COVID-19. По информация на РЗИ новодиагностицираните медици са 4-ма лекари, 1 медицинска сестра и 1 санитар. Извършва се епидемиологично проучване. До момента общо заболелите медицински лица в областта са 211, от тях 151 са вече излекувани, активните случаи са 60.

През изминалите 24 часа са хоспитализирани 17 души, като 6 от тях са в по-тежко състояние. По информация на болниците общо на лечение в COVID отделенията са 281 лица, от тях с потвърдена коронавирусна инфекция са 237. На интензивно лечение са 8. Свободните легла към днешна дата са 136, свободните стаи за непотвърдени случаи са 22, а интензивните легла са 19. Има един починал пациент - мъж на 68 г. с придружаващи заболявания - диабет и сърдечно заболяване.

По данни на РЗИ има по един заболял ученик в ЕГ "Иван Вазов", СУ "Св. Седмочисленици" и СУ "Патриарх Евтимий"-Пловдив. Заразените с COVID-19 учители са по един в ОУ "Братя Миладинови", ЕГ "Пловдив", ДГ" Майчина грижа" и един помощник-възпитател в ДГ "Кремена".

Извършват се епидемиологични проучвания и се взимат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски с драматично поражение в Египет
Александър Донски с драматично поражение в Египет
Незаконна бензиностанция е открита в автосервиз край Дупница
Незаконна бензиностанция е открита в автосервиз край Дупница