НОВИНИ

Как се справя Швеция с опасния вирус?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:34, 29.10.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Европа

От 142 000 тествани в Швеция през миналата седмица процентът на заболели е 3,7. Засега болниците работят в нормален режим, а голямо претоварване на интензивните отделения няма. Такива са впечатленията на българския лекар д-р Красимир Кацарски, който работи в една от най-големите болници в Швеция. Според него ситуацията там е спокойна, а хората не се фиксират толкова върху статистиката.

Той е на първа линия в борбата с коронавируса. Той работи в отделението по хемодиализа в Каролинската болница в Стокхолм. Екипът му помага на най-тежките случаи в интензивните отделения с COVID усложнения. Здравната система не е претоварена, а мерките не са толкова рестриктивни.

"Никой не е задължен да носи маска и в обществените заведения, и в заведенията за обществено хранeне няма да видите хора с маски. Разчита се изцяло на социалното дистанциране. Хората правят едно разстояние във всичките магазини и в обществения транспорт хората се стараят да спазват минимум два метра отстояние помежду си", каза Красимир Кацарски, уролог в Швеция.

Шведите са изключително дисциплинирани, казва д-р Кацарски. А на хората се препоръчва да не използват обществения транспорт, ако не е наложително. И въпреки че не носят маски, процентът на повишаване на заболеваемостта е същият, както в съседна Дания, категоричен е Кацарски. Хората в Швеция се тестват само при симптоми, а когато се налага пътуване в чужбина, това се случва в специални центрове. По думите на пулмолога Александър Симидчиев българите не сме толкова дисциплинирани, колкото шведите.

"Швеция е много по-малко населена държава и там спазването на физическата дистанция е много по-лесно, докато в големите градове у нас това е много по-трудно. Така че това е една от причините защо маските у нас са въведени като допълнителна мярка, защото проблемът е, че тези мерки се допълват едни други", каза Александър Симидчиев, пулмолог.

По думите на Симидчиев към момента здравната система у нас е натоварена, но не и претоварена. А големият проблем е с кадровия състав. Той прогнозира, че следващите месеци в страната ни няма да бъдат леки. Но добрата новина е, че мерките срещу COVID-19 пречат на другите сезонни вируси да се разпространят с пълна сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпадни води: Незаконен канал се излива в двор на къща в София
Отпадни води: Незаконен канал се излива в двор на къща в София
13 000 гимназисти в Благоевградско учат дистанционно
13 000 гимназисти в Благоевградско учат дистанционно