НОВИНИ

Разкриват ново COVID отделение с 40 легла в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
20:47, 29.10.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

В Бургас разкриват ново COVID отделение заради увеличения брой пациенти с коронавирус. То ще заеме мястото на онкологичното отделение в Университетската болница, което ще бъде преместено. Очаква се да заработи и единна информационна система, която да показва свободните легла за пациенти със заразата.

Онкологичното отделение на Университетската болница "Дева Мария", ще бъде преместено в бургаския кв. "Ветрен", а в сегашната сграда в центъра на града ще се приемат болни от коронавирус, за да се скъси разстоянието и да се увеличи легловата база. До 10 дни трябва да е готова и специална система, в която могат да се включват всички болници в страната, така че онлайн да се следи за свободните легла в COVID отделенията.

Преместването на онкологичното отделение се налага заради многото пациенти и невъзможността да се разкрият допълнителни легла във вече съществуващото.

"Практически се чака някой да излезе от COVID отделението, веднага да влезе някой друг вместо него. Такъв натиск за едно заболяване в някоя конкретна дисциплина не е имало досега", обясни собственикът на УМБАЛ "Дева Мария" Семир Абумелих.

Новото отделение ще разполага с 40 легла. Осигурен е персонал от 23 сестри и 13 лекари, които ще работят на ротационен принцип. Според медиците, трудно вече се определя и кой пациент има нужда от болнично лечение.

"От тези пациенти имаме трима, които първоначално нямаха някакви съществени оплаквания, но за съжаление при един от тях, идвайки на крака и цъкайки си с телефона, на третия ден се влоши, така че тук няма никаква гаранция", заяви анестезиологът д-р Христо Якимов.

Очаква се скоро да бъде създаден и информационен портал, в който ще могат да се включат всички болници в страната. Чрез него ще се вижда в кое лечебно заведение колко свободни COVID легла има.

"Този, който е дежурен в триажа или в линейката, го играе централа "Ало, ало, имаш ли, колко имаш, общо взето малко първобитна работа. Всяка една болница ще има регистрация вътре и трябва да има един човек в болницата да казва колко легла има и онлайн да се вижда", допълни Абумелих.

Липсата на такава система се оказва проблем и пред буферните центрове, в които трябва да се диагностицират пациенти със симптоми на коронавирус.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха две кутии с дарения от магазини във Варна
Откраднаха две кутии с дарения от магазини във Варна
Отпадни води: Незаконен канал се излива в двор на къща в София
Отпадни води: Незаконен канал се излива в двор на къща в София