НОВИНИ

Борисов: Ще настоявам за пълна прозрачност относно снабдяването с ваксини

борисов настоявам пълна прозрачност относно снабдяването ваксини
bnt avatar logo
от БНТ
21:24, 29.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

"Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19.Българският премиер изтъкна, че безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени.

"Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава", каза още министър-председателят Борисов.

Той добави, че ваксините изискват специални условия за съхранението, което налага допълнителни разходи.

"След малко ще запозная колегите ми от Европейския съвет с притесненията ми и ще настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксините", каза още Борисов.

Той заяви още, че конкуренцията между китайската, руската, американската и европейските ваксини трябва да се покаже на обществата. "Да сме много прозрачни, видими, честни с хората".

От думите на премиера става ясно, че европейските лидери са взели решение всяка държава да изпрати свой представител за коронавируса.

"Доволен съм, че колегите се съгласиха да изпратим по един представител. Аз ще предложа проф. Мутафчийски от България, и всяка една държава да има и по един практик, теоретик, професор, който да дава възможност преди политическите ръководства да се изказваме и да взимаме решения, да имаме обосновани точни и ясни данни".

Борисов отново призова хората да се пазят - да носят маска, да правят дезинфекция, по-малко празненства, по-малко струпване на хора. И допълни, че ваксина се очаква най-рано през април. Той се обяви категорично против затварянето и поставянето на забрани на хората, но за целта трябва да се пазим взаимно.

Всички лидери са застанали с декларация зад Еманюел Макрон и френския народ, осъждайки терористичните актове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Със сирени и светлини медиците в Русе призоваха за спазване на мерките
Със сирени и светлини медиците в Русе призоваха за спазване на мерките
Предупреждения за силни пориви на вятъра утре
Предупреждения за силни пориви на вятъра утре