НОВИНИ

Дискотеки в Студентски град работят въпреки забраната

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:29, 30.10.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Собственици на заведения правят опит да заобиколят забраната за работа на нощните заведения. В някои градове има и допълнителни забрани с въведен краен час на работа на заведенията - те са в София, Пловдив, Благоевград, Кресна и Симитли.

Дискотеки в София обаче се опитват да заобиколят закона и продължават да работят. Снощи столичната полиция откри няколко отворени за клиенти дискотеки в Студентски град. Управителите на тези нощни заведения ще бъдат глобени.

БНТ се свърза с едно от заведенията, които снощи е работело. От телефона за резервации казаха, че дискотеката си е отворена, ще работи и тази вечер и че те не попадат в ограничителната заповед на министъра. От РЗИ обясниха, че някои заведения се опитват да заобиколят закона чрез начина, по който са регистрирани. Например, заведение е регистрирано като ресторант, но е с работно време до 3.00 ч. и на практика след полунощ от ресторант се превръща в кръчма. Точно затова и кметът на София предложи да се въведе вечерен час за заведенията и независимо дали е снек бар, кафене и ресторант, часът за затваряне за всички да е един. Преди малко стана ясно, че часът за всички е 23:30 ч.

Вечерен час за ресторанти и кафенета в София, Пловдив и Благоевград (Обзор)

Въпросната дискотека в Студентски град скандализира обществото още когато обяви на фейсбук страницата си, че няма да затваря и очаква своите клиенти. Първоначално много си помислиха, че заведението ще отвори през деня, заради обявеното работно време от 11.00 до 18.00 ч. Оказа се, че това е просто печатна грешка, а дискотеката е работила през цялата изминала нощ. От клуба отказаха коментар. Според кмета на София това не справедливо спрямо тези, които спазват правилата.

"За съжаление снощи при проверка, която СДВР са направили в затворени заведения, т.е. нощни заведения, които трябва да са затворени, са установени нарушения", каза Йорданка Фандъкова.

Затова и от софийския щаб вече решиха всички заведения да затварят в 23:30 ч., като заповедта влиза в сила от неделя.

"Целта в крайна сметка е да запазим работата на ресторантите и на всички заведения, които могат да спазват мерките", допълни кметът на София.

В кои градове у нас заведенията са с вечерен час?

Жителите на Студентски град също искат спазване на забраните.

"Има толкова много заразени всеки ден и според нас здравето е на първо място, както виждате с маски сме и навън, така че трябва да се пазим, доста е опасно да се рискува за една дискотека".

БНТ: Бихте ли отишли на дискотека?

"Точно в момента не, защото пазя родителите си."

Желаещи за нощни забавления обаче, винаги ще се намерят. Затова проверките на контролните институции продължават. Заведенията, които не могат да осигурят необходимата дистанция - остават затворени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в САЩ: У американците вече се усеща умора от кампанията
От нашите пратеници в САЩ: У американците вече се усеща умора от кампанията
Брюксел иска обмен на данни между държавите за COVID-19
Брюксел иска обмен на данни между държавите за COVID-19