НОВИНИ

Вечерен час за ресторанти и кафенета в София, Пловдив и Благоевград (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 30.10.2020
5731
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Заради ръста на заразени с COVID-19 на няколко места в страната вече има въведен вечерен час за заведенията. Една от по-строгите мерки е пълното затваряне на нощни заведения, дискотеки и барове на национално ниво.

От началото на седмицата нощните заведения в Благоевград са затворени, а от сряда кафетата и ресторантите работят само до 21:00 часа. В Пловдив за разлика от Благоевград вечерният час е до по-късно 23:30 часа. Щабът в столицата все още обмисля дали да бъде въведен краен час на работното време.

В кои градове у нас заведенията са с вечерен час?

Броят на заразените с COVID-19 в населените места от "червената зона" ежедневно расте, мерките се затягат, а от бранша прогнозират фалити, съкращения на персонала и намаляване на заплатите.

През последните десетина дни заради високият броя на заразените в Благоевград и региона, все по-малко хора избират да отидат на ресторант, заведение за хранене или бар. В ресторант в един от големите квартали на областния град само за седмица клиентите са намалели с близо 70%.

„Мярката до 21:00 часа напълно ще ни довърши. Ние работим на ръба на оцеляването от доста дълго време и това ще ни довърши. Категорично ще се стигне до намаляване на персонала, до намаляване на работната заплата, макар че то вече няма накъде. Ние сме се свили до безобразие", разкри Саша Лазарова, управител на ресторант.

В Пловдив общината реши да наложи краен час на работа за ресторанти и кафенета до 23.30 ч. Ивайло Цанков е собственик на бирария в града и има шестима работници. Казва, че оборотът през последната седмица е паднал рязко и според него въведените мерки към ресторантьорския бизнес са дискриминативни.

В Пловдив се забранява посещение на непълнолетни без придружител в моловете

"Няма как един бизнес да не причинява повече болни, а друг да причинява повече болни. Ако те решат да ни затворят, трябва отнякъде да компенсират това, че ни затварят, а адекватни мерки по тази тема също няма", каза Ивайло Цанков - собственик на заведение.

В столицата щабът реши заведенията да работят до 23:30 ч. Кметът Йорданка Фандъкова беше категорична, че за момента детските градини и училищата в начален етап няма да бъдат затваряни.

"За всички заведения един час, който да е приемлив, така че да могат ресторантите да работят, да работят заведенията които да осигурят необходимата дистанция, метър и 50 между столовете, съответно кв. метър на човек", заяви Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Дали ще има нови рестрикции спрямо заведенията и ще се стигне ли до
пълното има затваряне - предстои да разберем.

Репортер: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в САЩ: 81 милиона американци са гласували предварително
От нашите пратеници в САЩ: 81 милиона американци са гласували предварително
"Пирогов" търси доброволци
"Пирогов" търси доброволци