НОВИНИ

7 по Рихтер в Егейско море, има жертви и ранени (Обзор)

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:56, 30.10.2020
Чете се за: 01:34 мин.
По света

Трус на Балканите. 7 по Рихтер с епицентър в Егейско море удари турската провинция Измир малко преди 14.00 часа българско време. До момента се съобщава за 12 жертви и над 400 ранени. Издирват се хора под развалините на 17 паднали сгради в Измир.

Към този момент информация за пострадали български граждани няма, съобщиха от Външното ни министерство. В Гърция силният трус е предизвикал материални щети на остров Самос, като засега няма данни за жертви.

По информация на посолството ни в Атина летището на острова е затворено, а жителите са призовани да избягват крайбрежните райони.

Няма пострадали българи при земетресението в Гърция и Турция

Епицентърът на земетресението е бил близо до турската провинция Измир, на дълбочина 10 км. Според Европейския сеизмологичен център е имало десетки вторични трусове, но със значително по-малък магнитуд. ЕС и НАТО предложиха помощ за най-пострадалите райони на Турция.

Мощното земетресение срути сгради в турския егейски град Измир и предизвика паника сред хората, макар в този район да са свикнали на трусове.

Поне 20 сгради са рухнали в цялата провинция Измир. Изпод отломките са извадени десетки хора. Трусът, чийто епицентър е на 30 км от турския бряг, вдигна вълни цунами.

Расте броят на загиналите и ранените в Турция при силното земетресение

По някои улици на Измир водата повлече отломки и предмети от разрушените сгради. В ход е мащабна спасителна операция с участието на десетки машини и близо 200 души. Турският Червен полумесец организира мобилни кухни за бедстващи хора.

Морски вълни заляха улици и на гръцкия остров Самос. Жителите бяха призовани да стоят далеч от брега. На острова има по-малко щети, главно рухнали стени. За жалост под една от тях са открити телата на двама юноши - момче и момиче. Те се връщали от училище, когато ударило земетресението.

Трусът беше усетен и на други честа в Гърция, дори в Атина, на 300 км от епицентъра.

Трусът в 13.51 ч. българско време беше усетен и в наши градове. В Бургас стресна някои обитатели на кварталите "Славейков" и "Лазур".

"Полилеят се разлюля доста силна, защото съм на 16-я етаж, високо, и се почувства доста силно", разказа Руси Русев, жител на Бургас.

"Живея почти на седмия етаж и да си призная се поуплаших и веднага се изнесох от вкъщи. Не посмях да ползвам асансьори и там разни други. Слязох по стълбите и за това съм тук сега на улицата", каза Мария Маринова, жител на Бургас.

Как жителите на Бургас усетиха земетресението в Егейско море

В Хасково и Пловдив също почувстваха труса - главно по високите етажи на блокове. Някои не разбраха за него и нямаше паника.

"Заставам под нещо стабилно - маса и ли нещо друго. Крием се и ако даде Господ, ще оживея", каза Кирил Мавров, жител на Хасково.

Вторичните трусове не бяха усетени у нас.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пирогов" търси доброволци
"Пирогов" търси доброволци
Психолог: Страхът от COVID и самотата могат да доведат до депресии през зимата
Психолог: Страхът от COVID и самотата могат да доведат до депресии през зимата