НОВИНИ

"Пирогов" търси доброволци

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:08, 30.10.2020
Чете се за: 01:40 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС

И тази вечер със светлини лекарите в няколко болници призоваха за спазване на мерките и по-голяма ангажираност. Една от тези болници е "Пирогов".

И тази вечер всяка светлина в ръцете на медиците беше послание не само от тях, но и от техните семейства - за един по-нормален живот. А броят на заразените лекари расте.

В "Пирогов" те вече са 100. 25 от тях са в среднотежко състояние. В болницата има отделен етаж с 30 легла при нужда, специално за персонала на болницата. Иначе още през пролетта доброволци помагаха на медиците в големите болници. "Пирогов" беше една от тях.

Тази сутрин в "Денят започва" директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов заяви, че очаква нови доброволци да подпомогнат работата. Те няма да бъдат в COVID отделенията, а ще дезинфекцират или ще помагат в меренето на температурата, за да може медицинските специалисти, ангажирани сега в това, да помагат на пациентите.

Мерките у нас са добри и навременни, но за да има резултат трябва да се спазват, категоричен е директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": В момента смятам, че болниците са рискови, ама ние болниците не можем да ги затворим, но там където може да се намали риска, трябва да се направи нещо. Под 1000 на ден, това би било по-различно, вече сме готови до 1000 случая на ден да сме доволни, забележете, а не както беше в началото, че 300 случая ни притесняваха.

Ексклузивно от COVID отделението в "Пирогов": Лекари работят на ръба на възможностите си

Отделението за лечение на COVID болни е пълно, но ситуацията е динамична, категоричен е Балтов. В момента на лечение в "Пирогов" са 90 пациенти и петима, които са на интензивна терапия в реанимация.

Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": Факт е, че необходимостта от 10% от легловия фонд в България трябва да бъде заделен за такава инфекция, защото нейното разпространение, за съжаление, не спира. Проблемът е, че хората не разбраха, че ние почваме да изнемогваме.

Според него освен частните болници и личните лекари трябва да се включат по-активно в борбата с коронавируса.

Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": От вчерашните пациенти, които са минали през триажа на "Пирогов", половината от тях са препратени по телефона от личния лекар - идете там ще ви направят изследвания. Но това е претоварване на системата с нещо, което би трябвало поне първоначално да вършат личните лекари.

Общопрактикуващият лекар Кирил Еленски е категоричен, че функцията на личните лекари не е да диагностицират вирусологично, а да преценяват кой може да бъде лекуван вкъщи и кой да бъде насочен за болнично лечение.

Д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар в Пловдив: Насочването на пациента за изследване не е стремеж той да бъде махнат или отстранен от практиката на общопрактикуващия лекар и пратен в болница, защото на лекаря не му се работи. Просто това е начинът той да получи безплатно изследване.

Единственият начин пациентът да получи безплатно изследване е да бъде насочен към болница, която обгрижва пациенти с коронавирус и там по преценка да му бъде назначено такова.

Според д-р Еленски проблемът опира до смесването на изследванията за коронавирус и грижата за болните.

Противогрипни ваксини заради COVID търсенето беше много голямо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечерен час за ресторанти и кафенета в София, Пловдив и Благоевград (Обзор)
Вечерен час за ресторанти и кафенета в София, Пловдив и Благоевград (Обзор)
7 по Рихтер в Егейско море, има жертви и ранени (Обзор)
7 по Рихтер в Егейско море, има жертви и ранени (Обзор)