НОВИНИ

От нашите пратеници в САЩ: В годината на пандемия и избори - погледът на лекарите

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
12:15, 02.11.2020 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
САЩ

С изтичането на последните дни преди изборите за президент на САЩ, въпросът, който даде ключ към резултатите, е: ще накажат ли американците президента Тръмп за реакцията му на корона-кризата или ще го подкрепят за нов мандат. Попитахме лекари в Съединените щати за техния анализ на ситуацията и защо ударът на пандемията върху страната беше толкова тежък.

Доктор Зед - така пациентите наричат д-р Звездомир Замфиров. Поздравяват го с признателност навсякъде в Анаполис. В столицата на Мериленд докторът пристига преди 20 години, като оставя блестяща кариера у нас и започва от нула. Сега има клиника за спинални и ортопедични заболявания и регенеративна медицина. Републиканец по убеждения, лекар по душа.

"Тръмп е "бизнес - френдли" президент. Средният и големият бизнес се облагодетелстваха по отношение на данъците, той намали някои данъци. Обичан или мразен, направи някаква разлика", каза д-р Звездомир Замфиров, лекар - Клиника за спинални и ортопедични заболявания.

От нашите пратеници в САЩ: Защо може да не узнаем името на победителя в изборната нощ

Д-р Замфиров не е на първа линия в борбата с COVID-19, но като лекар смята, че американските му колеги са си свършили страхотно работата по време на пандемията.

"Това, което на мен не ми харесва и не ми дава спокойствие, е, че ситуацията с COVID се политизира. Не може една партия да има едно мнение, друга - друго, по отношение на това как ще се предпазва и какви мерки трябва да се взимат", каза д- Замфиров.

На западното американско крайбрежие, в Сан Франциско, друг лекар търси причините за тежкия удар на коронавируса върху САЩ. Д-р Харис Маскет - специалист по вътрешни болести с над 20-годишен опит и преподавател в Университета Бъркли, Калифорния. Според него причините са свързани с внасянето на вируса в страната отвън, неспазването на ограничителните мерки и поведението на американските лидери.

"Лидерите на тази страна не са в разбирателство със специалистите по обществено здраве от самото начало. От това произтекоха противоречиви послания към хората. Имаше объркване дали маските са добра идея, дали събиранията на големи групи са безопасни. И заради липсата на единна реакция, нямаше ясен план и нямаше ясни инструкции", каза Д-р Харис Маскет, Университет Бъркли, Калифорния.

Пандемията и президентските избори образуваха перфектната буря. Коронавирусът преформатира кампанията и вота, битката за Белия дом промени отговора на заплахата от COVID-19.

"Пандемията дойде в годината на избори. За нещастие, за неудобство на президента Тръмп. И едно такова затваряне се отрази на икономиката. Той нямаше интерес от такова затваряне на бизнеси и се опита да намали значението на проблема, което не се прие много добре", каза д-р Звездомир Замфиров, лекар - Клиника за спинални и ортопедични заболявания.

"Всеки, който вярва, че COVID-19 е важна тема, ще гласува за вицепрезидента Байдън. Хората, които не вярват, че COVID е проблем, ще подкрепят президента Тръмп. Вероятно ще видим, че ако пандемията е от съществена важност за повечето американци, тогава Байдън ще стане президент. Ако повечето американци не се тревожат за COVID-19, тогава президентът Тръмп ще спечели", каза д-р Харис Маскет, Университет Бъркли, Калифорния.

От нашите пратеници в САЩ: У американците вече се усеща умора от кампанията

В определянето на мерките не трябва да има крайности, убеден е доктор Замфиров.

"Тази пандемия трябва да се вземе сериозно. Трябва да се вземат всякакви мерки, за да се ограничи, носенето на маски трябва да се спазва, особено на обществени места, но не мисля, че животът трябва да спре - да се затварят бизнеси, да се затварят икономики. Ако всичко се прави с правилно приложени мерки, смятам, че рано или късно ще го овладеем", каза д-р Звездомир Замфиров, лекар - Клиника за спинални и ортопедични заболявания.

От Анаполис до Сан Франциско, както и навсякъде по света, лекарите се превърнаха в героите на годината. А кандидатите за президент ще получат своята оценка по лидерство съвсем скоро.

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии "По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция "САЩ2020“ на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за убийството на Андреа от Галиче: Разпитват 18 свидетели
Делото за убийството на Андреа от Галиче: Разпитват 18 свидетели
Хебър (Пазарджик) е готов за дербито с Нефтохимик (Бургас) от Суперлигата
Хебър (Пазарджик) е готов за дербито с Нефтохимик (Бургас) от Суперлигата