НОВИНИ

Разкриват четвърто COVID отделение в болницата в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 02.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
Регионални

Четвърто отделение за лечение на болни с коронавирус разкриват в болницата в Благоевград. Причината, липса на свободни легла.

Разкриват триажен кабинет в Дупница

Само 2 бяха свободните легла за лечение на болни с COVID-19 тази сутрин, а много пациенти очакват да бъдат приети за лечение, казах от държавната болница.

Затова и на медицински съвет е решено разкриването на още 30 легла за лечение на пациенти с коронавирус в Многопрофилната болница. За целта ще се наложи още едно отделение, четвърто по ред, да бъде преобразувано в COVID-19. Това ще бъде отделението по хирургия.

След разкриването на тези допълнителни легла, местата за настаняване на болни с коронавирус в МБАЛ-Благоевград стават близо 100.

Това е около 20% от всички легла в болницата, каза за БНТ директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев.

В болницата тежко остава и положението с медицинския персонал, за това и д-р Митев отправи призив за набиране на доброволци, които да работят в COVID отделенията. В лечебното заведение се приемат и дарения.

"Апелът е към млади, ново завършили лекари, медицински сестри също и студенти в ЮЗУ 3-та и 4-та година, които могат да работят при нас като болногледачи и активно да помагат на персонала. Една голяма част от нашите сестри заради малко по-доброто заплащане отидоха в общинските структури, детски градини, детски ясли, като разбира се те са квалифицирани и със сигурност могат да помогнат. За нас е важно да имаме маски, защитни облекла, да има лекарства, така че формата за нас няма значение важното е някаква подкрепа да имаме, защото знаете един такъв болен понякога лежи повече от 2 седмици, което разбира се затруднява и оборота на леглата и съответно създава проблеми с броя на свободните легла", каза Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград.

За изминалото денонощие новите случаи на заразени с коронавирус в Благоевградска област са 68, от които 27 са в общинския център Благоевград.

Автор: Станислава Христова

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изплащат пенсиите и добавките към тях от 9 ноември
Изплащат пенсиите и добавките към тях от 9 ноември
Местят двубоя Джошуа - Пулев заради COVID-19
Местят двубоя Джошуа - Пулев заради COVID-19