НОВИНИ

Студенти доброволци се включиха в лечението на COVID болни в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
10:46, 30.10.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Регионални

Задълбочава се проблемът с липсата на медицински персонал, който да се грижи за пациентите с COVID-19 в болниците в страната. От лечебните заведения в Благоевград и в Русе вече отправиха призив студенти, медицински сестри и лекари да се присъединят към колегите си, които се грижат за заразените с коронавирус.

От седмици Благоевград е в така наречената "червена зона" по брой заразени с COVID-19. В държавната болница разкриха допълнително отделение за пациенти с коронавирус, но и то е на път да се запълни. Лекарите и медицинските сестри са на предела на силите си и трудно се справят с голямото натоварване, на което са подложени. Като решение на проблема от ръководството приемат възможността за набиране на доброволци, които да започнат работа в COVID отделенията. Набират и средства за закупуване на предпазни средства за персонала.

Студенти от Югозападния университет вече са започнали работа в отделенията с COVID пациенти в Благоевградската болница. Красимира Иванова и Вероника Халилова са две от тях и се грижат за заразените в Инфекциозното отделение.

"В момента имаме назначени колежки, които работят като помощници-болногледачи във Вътрешно отделение, в Спешен център. 09,53 Нека се вразумят хората, наистина не е розово положението. Който иска нека дойде да види", каза Красимира Иванова.

"Аз си признавам, че в началото не вярвах достатъчно в това, което се случва, докато не дойдох тук да видя с очите си за какво става въпрос всъщност - че болни хора има, че хората са разтревожени, че се притесняват когато идват тук", каза Вероника Халилова.

Нужда от доброволци имат и в Белодробната болница "Д-р Димитър Граматиков" в Русе. В COVID отделението там се лекуват 41 пациенти, които са в тежко състояние, а капацитетът е 36 легла.

"Помощта, която очакваме, е от всякакъв характер. Може би най-важната е от медицински характер. Дори да не са доброволци ще ги назначим, стига да ги намерим. Става въпрос най- вече за медицински сестри", каза д-р Светослав Дачев - началник на Белодробна болница - Русе.

"Всъщност всички студенти могат да бъдат доброволци. Така, че нашите студенти работят в тази сфера, достатъчно са подготвени. Няма специални правила към тях", каза доц. Лилия Тодорова - декан на факултет "Обществено здраве и социални дейности".

Частниците болници в страната също приемат пациенти с COVID-19.

"Определяме медицински специалисти, които трябва на график да посрещат тези потребности. Има разбира се трудности, поради факта, че много от лекарите не са запознати с това заболяване, в смисъл, че не са работили с това заболяване", каза Андрей Марков - управител на УМБАЛ Аджибадем Сити Клиник.

В болницата в момента се лекуват 70 пациенти с COVID-19, при необходимост може да се настанят още.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков: ЦСКА пак доказа, че е отбор №1 на България в Европа!
Христо Стоичков: ЦСКА пак доказа, че е отбор №1 на България в Европа!
Доминик Янков: Разочаровани сме, но ще се борим докрай
Доминик Янков: Разочаровани сме, но ще се борим докрай