НОВИНИ

Йорданка Фандъкова: Обмисляме вечерен час за ресторантите и кафенетата в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:55, 30.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

За момента в столицата въвеждането на вечерен час в заведенията е на етап обсъждане. Щабът в столицата днес ще обсъди дали и откога да бъде въведена мярката.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова беше категорична, че за момента детските градини и училищата в начален етап няма да бъдат затваряни.

2689 са новите случаи на коронавирус при направени 11 376 теста. Положителните проби са 23,6% от направените изследвания. 28 души са починали. Най-много новозаразени отново има в София - 1048.

Новите мерки: Как да ходим на училище, ресторант и кино

Въвеждането на вечерен час за заведенията е мярката, която обмислят от Столичната община за ограничаване на заразата. Целта е да се запази работата на ресторантите, при спазване на мерките.

"За всички заведения един час, който да е приемлив, така че да могат ресторантите да работят, да работят заведенията, които да осигурят необходимата дистанция, знаете 1,50 метра между столовете, съответно - 3 кв. метра на човек", каза Фандъкова.

Според директора на "Пирогов" и към момента мерките са добри, но за да има резултат трябва да се спазват.

"В момента смятам, че болниците са рискови, ама ние болниците не можем да ги затворим, но там където може да се намали рискът, трябва да се направи нещо", категоричен е проф. Асен Балтов.

"Под 1000 на ден, това би било по-различно, вече сме готови до 1000 случая на ден да сме доволни, забележете, а не както беше в началото, че 300 случая ни притесняваха", допълни той в "Денят започва".

Отделението за лечение на ковид болни е пълно, но ситуацията е динамична, категоричен е Балтов. Расте броят и на заразените медици. Те вече са 100. Повечето от тях са в добро общо състояние, но има около 25, които са в среднотежко.

Близо 100 медици от "Пирогов" са с коронавирус

Проф. Балтов е категоричен, че освен частните болници и личните лекари трябва да се включат по-активно в борбата с коронавируса.

За лечението на тежките случаи вече има доставен "Ремдесивир", но директорът на "Пирогов" прикани преболедувалите да дарят плазма, която да помогне за лечение на болните в интензивните сектори.

Междувременно стана ясно, че в аптечната мрежа липсва Витамин Д.

"Лекарствени продукти има, може да няма конкретен лекарствен продукт на конкретна фирма, който в момента е особено търсен поради факта, че някой някъде в социалните мрежи е казал, че това е панацея и лекува и ще реши всякакви проблеми, но има други продукти, с които да бъде заменен този конкретен лекарствен продукт на конкретна фирма", каза в "Денят започва" секретарят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Българският фармацевтичен съюз: Има недостиг на витамин Д

Маринов напомни още, че е опасно да се търсят лекарства по лекарско предписание без рецепти, а само като показват СМС-и или съобщения в електронен вид. Според него по-добре в случая е консултацията с магистър-фармацевт в аптеката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прахът от почвата е най-големият замърсител на въздуха в София
Прахът от почвата е най-големият замърсител на въздуха в София
С 6 месеца да се удължи валидността на личните документи, решиха на първо четене
С 6 месеца да се удължи валидността на личните документи, решиха на първо четене