НОВИНИ

През погледа на репортерите от БНТ: Как работят медиците в условията на COVID-19?

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 02.11.2020
Чете се за: 01:37 мин.
Здраве

Как се чувстват лекарите и медиците, които са на първа линия в борбата с COVID-19? Зрителите на БНТ имаха възможно да видят една реална ситуация в поредица от репортажи, които показаха различна гледна точка - и в отделение в "Пирогов" и на едно дежурство на Спешна помощ. В "Денят започва" говориха авторите на тези репортажи - Мария Чернева и Мария Костова.

Защо влязохме в Зоната на COVID-19 в "Пирогов"?

Журналистът Мария Чернева направи репортаж още в самото начало на пандемията от "Пирогов".

"Разликата е в по-добрата организация. Там попаднах на една неделна смяна в доста намален състав. Заварих на дежурство само един лекар и една сестра, които изглежда успяваха да се справят доста добре с три етажа болни - 50 легла, доколкото разбрах по това време. Цялото отделение беше първо. "Пирогов" не са имали почивка от самото начало на епидемията, още от март. Имат много добре смазана машина и този състав в неделното дежурство беше напълно достатъчен", разказа Мария Чернева.

Ексклузивно от COVID отделението в "Пирогов": Лекари работят на ръба на възможностите си

"Надявам се да не сме в бедствена ситуация, въпреки че по всичко личи, че системата "скърца". Имаме твърде малко поглед, от твърде малко болници, ясно е обаче, че големите болници не могат да изкарат тежестта на тази нарастваща заболеваемост и не вярвам някой изобщо да е смятал, че коронавирусът ще изневери на естествената си природа като една респираторна инфекция и като че ли ще подмине точно тези два месеца, в които принципно респираторните инфекции са доминиращи. Това, което ние виждаме като журналисти, е, че системата е крайно неподготвена", категорична бе Мария Чернева.

В репортажа си Мария Костова заедно с оператора Михаил Врабчев показаха едно дежурство на екип в Спешна помощ-София.

Една нощ с линейка: Как минава дежурство по време на COVID-19

"Идеята на репортажа беше да видим как работи Спешна помощ. От няколко месеца насам те казват, че са много натоварени, ние заедно с екипа решихме да изживеем едно тяхно дежурство и съответно да видим как отвътре изглеждат нещата. И те изглеждат точно по начина, по който видяха нашите зрители. Екипите на Спешна помощ имат страшно много работа, половината, от която е свързана с коронавируса", разказа Мария Костова.

Медиците от Спешна помощ разказват, че пациентите, които са поставени под карантина, вече са диагностицирани с COVID-19, искат да чуят второ мнение и тъй като нямат възможност да отидат до лечебно заведение, понякога злоупотребяват със звънене на 112 и разкарване на екипи на Спешна помощ. Това пък пречи на тях да си вършат работата.

"Другото притеснително - Спешна помощ имат задължение да возят пациенти, които вече са заразени, от една болница в друга, ако болницата, в която са настанени, няма достатъчно условие за правене на определени изследвания", каза Мария Костова.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите обраха златните медали във втория ден от „Сабята на Етрополски“
Българите обраха златните медали във втория ден от „Сабята на Етрополски“
Служителите на МВР: Протест на 8 ноември ще има
Служителите на МВР: Протест на 8 ноември ще има