НОВИНИ

В Русенска област се търсят още 275 преброители

bnt avatar logo
от БНТ
06:57, 02.11.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Регионални

Няма желаещи за преброители в Русенска област – до момента над 40 на сто от местата са незаети. Хората се притесняват, че, обикаляйки по домовете, има вероятност да се заразят с коронавирус, а парите, които ще получат, не си заслужават, ако се разболеят.

В област Русе се търсят още 275 преброители. В по-малките населени места, където безработицата в последните месеци расте, има по-голям интерес. В Русе обаче са заявили желание едва 190 души при необходими 430.

Разговаряхме с хора, които в момента са без работа или доскоро са били в процес на търсене, но повечето не искат да се ангажират с преброяването, тъй като става въпрос за обикаляне по домовете.

Хората на пенсионна възраст, които при преброяването преди 10 години са се включили активно, сега също не проявяват интерес, притеснени от заразата.

"Това, което е неизвестно, винаги е притеснително. Има хора, които подценяват нещата и после гледат уплашено", каза Стефан Станчев.

Според директора на Териториалното статистическо бюро в Русе Диана Самхарадзе причините за слабия интерес са различни, но водеща си остава страхът от коронавируса.

"Много лошо съвпаднаха нещата и COVID-19, хората, които имат повече свободно време – това са пенсионери. Не знаят февруари какви мерки ще бъдат предприети за ограничаване на движение. Ще бъдат осигурени предпазни средства като маски, дезинфектанти. Ще реагираме според ситуацията", каза Диана Самхарадзе – директор на Териториално статистическо бюро-Русе.

Търсят се 23 000 преброители и 6 000 контрольори, заплатата ще е индивидуална

Ивелина Калчева е от тези 44%, решили да станат преброители. Казва, че анкетната карта не е трудна за попълване, а това е и допълнителен доход.

"Като всеки нормален човек – притеснявам се, естествено. Но ще видим дотогава каква ще бъде обстановката. Надяваме се положението да се оправи, този вирус да почне да отминава", каза Ивелина Калчева.

За да улеснят кандидатите от Териториалното статистическо бюро в Русе ги питат къде живеят и в кой район биха искали да правят преброяват жилища и хора.

"Защото друго е когато дойде познат човек от блока или от квартала, друго е, когато дойде непознат. Да се създаде доверие между гражданите", каза Диана Самхарадзе – директор на Териториално статистическо бюро – Русе.

Удълженият срок за подаване на документи е 16 ноември.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресението в Турция: 14-годишно момиче бе спасено
Земетресението в Турция: 14-годишно момиче бе спасено
"Пътна полиция" започва масови проверки, в ход е акция "Зима"
"Пътна полиция" започва масови проверки, в ход е акция "Зима"