НОВИНИ

Влиза в сила втората за тази година карантина в Германия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:06, 02.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Европа отново постепенно се затваря - за 2-ри път тази година. От днес е в сила карантина в Германия и по-строги мерки в борбата срещу COVID-19 в Белгия. Великобритания се готви за 4-седмично затваряне. Расте социалното недоволство към мерките. Цените на петрола се сринаха.

Франция под блокада, мерки в Германия срещу заразата

Карантината е "мека" и ако даде желаните резултати германците ще могат спокойно да прекарат Коледните празници със семействата си. Така властта обяснява строгите забрани, които се въвежда за втори път тази година. Затворени остават театрите, кината, фитнесите, ограничават се туристическите пътувания. Заведенията за хранене ще работят с поръчки или само с маси на открито. От бизнеса признават, че вече става дума оцеляване.

Кристиан Линър, мениджър на ресторант: Икономическите щети вече не могат да се измерят. Тази година може да бъде забравена, зачеркната. По време на първата карантина приходи почти нямаше. Летните дни и посещаемостта на градината ни са просто капка в морето. Тази година вече не става дума за печалба, а за оцеляване. Икономическо оцеляване - запазване на работните места и на фирмата като цяло.

От днес е в сила карантината в Белгия - работят само магазините за хранителни стоки, пазарите и аптеките. Обектите за нехранителни стоки, кафенета и ресторанти ще останат затворени, в сила е вечерен час. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще даде разяснения за пълната карантина на страната, която трябва да влезе в сила от четвъртък. Сред аргументите му за строгите мерки, налагани по съвет на здравните експерти, е, че броят на починалите от COVID-19 може да се удвои в сравнение с първата пандемична вълна. Общият брой на заразените с коронавирусна инфекция в само в Европа вече надхвърля 10 милиона души.

Директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус се е самоизолирал заради контакт с Covid позитивен. Стана известно, че принц Уилям е преболедувал инфекцията през април. Приблизително, когато се е заразил и баща му - Принц Чарлз. Според публикация в "Сън", Уилям не е разгласявал случилото се, за да не тревожи обществото.

Още през март принц Чарлз беше с положителен тест за COVID-19

Отвъд Океана - най-засегната от пандемията държава остава САЩ, където носители на заразата за повече от 9 милиона и 200 хиляди души. Американски учени пък са установили, че антителата срещу COVID-19 се запазват само около 5 месеца, така че рискът от повторно заразяване е голям.

А повторно затваряне на редица държави доведе до срив на цените на петрола до нива от преди 5 месеца. Нестабилен е и фондовият пазара, като причината - освен COVID-кризата, са и предстоящите избори в САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балотаж в Молдова: Без победител в първия тур на президентския вот
Балотаж в Молдова: Без победител в първия тур на президентския вот
Слънчево през деня, с валежи през нощта
Слънчево през деня, с валежи през нощта