НОВИНИ

До 2-3 седмици нова мярка: Държавата дава до 24 лв. дневно на работник от затворен бизнес

Николай Минков
от Николай Минков
20:10, 01.11.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Нова мярка в подкрепа на засегнатия от епидемията бизнес ще бъде готова до 2 седмици. Държавата ще дава 24 лева на ден на работник от затворен бизнес.

Това обяви министърът на труда Деница Сачева в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Тя обясни, че при нужда има готовност да се увеличат и средствата по схемата 60:40 през следващата година.

Александър Мазнев е управител на кафе-бар във Варна. Заведението ще продължи да работи, но с намалено работно време и при строги мерки.

"Тъй като нашата клиентела е по-скоро млади хора, които са по-свободолюбиви, по-смели, бих казал, че не се притесняват. Напротив - искат да излизат", обясни той.

Катя Калудова е съдружник в няколко заведения в Пловдив. Признава, че заради ранното затваряне губи клиенти.

"Определено има спад и то доста голям бих могла да кажа. Хората са изключително стресирани. Съобразяват се това 23.30ч. да бъдат вече извън обектите", споделя тя.

Признава, че без помощта на държавата трудно ще задържи персонала.

"Идва един момент, в който няма как да успееш да платиш на всичките си работници. Ако държавата се включи по този начин за подпомагане на бизнеса, мисля, че може да успеем да се справим със ситуацията", казва Калудова.

Социалният министър заяви, че правителството е готово с нова мярка за защита на работната ръка.

"Имаме готовност за всички бизнеси, не само за заведенията, да предложим в рамките на следващите 2 до 3 седмици, да предложим нова мярка, която да бъде с възможност да се плаща директно на работниците и служителите в затворени бизнеси, да се плаща два пъти минималното обезщетение за безработица на ден - т.е. 24 лв. на ден, за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнесът", заяви Сачева.

Тя увери, че правителството ще продължи да финансира и досегашните мерки.

"Около 600 млн. отиват в бизнеса. Само по мярката 60:40 са отделени 300 млн. за следващата година. Но имаме готовност тази сума да бъде увеличена", допълни Сачева.

Социалният министър съобщи още, че предстои отпускане на нови 40 млн.лв. от ОП "Развитие на човешките ресурси" за изплащане на допълнителни 1000 лв. за хората от първа линия. Тя уточни, че досега вече са разплатени 120 млн. Други 145 млн. са отделени за техника и апаратура за болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
116-а вечер на протести в София
116-а вечер на протести в София
И МВР ще вози COVID пациенти. От утре здравният министър тръгва на проверки по болниците
И МВР ще вози COVID пациенти. От утре здравният министър тръгва на проверки по болниците