НОВИНИ

Притеснения за фалити на заведения заради повторното им затваряне

bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 01.11.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Сред мерките за овладяване на пандемията е и затварянето на дискотеките и нощните заведения в страната до 12 ноември. От Сдружението на собствениците на заведения в България заявиха, че ако наложената от Здравното министерство мярка се удължи, ще има масови фалити в сектора. За засегнатите, спасително решение е възможността да работят при намалено работно време - до 24 ч.

Александър Мазнев е управител на кафе-бар във Варна. Неговото заведение е от тези, които ще могат да продължат дейността си за периода, но с намалено работно време и при строги хигиенни мерки.

Александър Мазнев: Тъй като нашата клиентела е по-скоро млади хора, които са по-свободолюбиви, по-смели, бих казал, че не се притесняват. Напротив - искат да излизат.

Затварянето на нощните заведения за втори път тази година ще има сериозни последици не само за собствениците на клубове, но и за всички свързани с този бизнес.

Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на собственици на заведения: Съкращението на персонал вероятно вече са започнали. Лошото е, че тези хора не могат да се възползват от правото си на обезщетение, защото вече са били веднъж на борсата. В момента искаме единствено служителите ни да бъдат обезщетени с мярката 80 на 0 - 80% от заплатите да им бъдат преведени директно, плюс, разбира се осигуровките за този период.

Собствениците на заведения са единодушни, че със загубите от април и май и работата с намален капацитет през последните месеци, рискът от масови фалити в сектора е голям.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: За живота на афроамериканците в САЩ
От нашите пратеници: За живота на афроамериканците в САЩ
Намаляват административната тежест за болниците в условията на епидемия
Намаляват административната тежест за болниците в условията на епидемия