НОВИНИ

"Една нощ в линейка": Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия

Мария Костова
от Мария Костова
09:40, 01.11.2020
12700
Чете се за: 00:42 мин.
Здраве

Първата линия на първата линия - екипите на Спешна помощ. БНТ вече ви показа скандален случай от тяхната практиката, при който мъж с доказан коронавирус и усложнения, беше оставен да чака в линейка повече от два часа пред лечебно заведение, преди да му бъде отказана хоспитализация.

Една нощ с линейка: Как минава дежурство по време на COVID-19

Намесата на дежурния лекар в последния момент, въпреки указанията на прекия ѝ началник (дадени по телефона), все пак позволи на пациента да бъде приет в болницата.

А репортажът показа нагледно къде и как се препъва системата. Реакцията не закъсня. Здравният министър Костадин Ангелов поиска оставката на директора на Четвърта градска болница, пред която беше оставен да чака пациентът, и заяви, че внася законови промени, според които лечебните заведения, които не откриват легла за лечение на COVID, няма да имат достъп до финансиране от НЗОК. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова подкрепи позицията на министъра и също поиска обяснения.

А екипът на БНТ ви дава възможност да проследите цялото дежурство на спешната помощ. Мария Костова и Михаил Врабчев се качиха в тяхната линейка. И чуха размислите за проблемите в здравеопазването на един млад лекар, който от този месец заминава на работа в Щутгарт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реновираният Пантеон на възрожденците в Русе посреща посетители
Реновираният Пантеон на възрожденците в Русе посреща посетители
Проф. Атанас Темелков: Влошената епидемична обстановка се дължи на закъснелите мерки
Проф. Атанас Темелков: Влошената епидемична обстановка се дължи на закъснелите мерки