НОВИНИ

Проф. Атанас Темелков: Влошената епидемична обстановка се дължи на закъснелите мерки

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:18, 01.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
Още

в Александровска болница в момента има 15 пациенти на интензивно лечение, които се наблюдават денонощно. А по думите на проф. Атанас Темелков - ситуацията у нас се влошава. В "Денят започва с Георги Любенов" той изрази надежда, че няма да се стигне до пълно затваряне на държава, ако обществото приеме, че мерките, които трябва да се изпълняват, са задължителни, а не по желание.

Закъснелите мерки са причината за влошаване на ситуацията през последните дни, категоричен е проф. Атанас Темелков. Според него е трябвало да бъдат въведени по-рано.

проф. Атанас Темелков: Няма как да сравняваме един човешки живот със съществуването на една дискотека, да съществува тя в бъдеще евентуално. Може би държавата трябваше да вземе по-бързи по-адекватни мерки. Това се отнася и за стадионите.

15 са тежките случаи в Александровска болница, а при лечението на тези пациенти се използват и ремдесивир, и хидроксихлорохин. Според проф. Темелков обаче няма категорични данни, че те са достатъчни за лечението. За справяне с проблема с липсата на персонал националният консултант по интензивно лечение предлага болниците, които не участват в лечение на COVID инфекция, да командироват екипи в натоварените болници.

проф. Атанас Темелков: Ние сме свикнали на много и на малко. Ще разширим броя на леглата, ще отидем към филмчетата, които гледахме лятото, когато пациентите се настаняваха по коридорите в болничните заведения, може би и до там ще стигнем. Тя ще издържи, за сметка на огромното натоварване на персонала.

А медицинските специалисти са на предела на психическите си възможности.

Проф. Атанас Темелков: Физически сме устроени така, че колкото и да се натоварваме, ние поемаме някакъв товар и ще издържим, няма как, но психологически колегите приемат доста притеснено това, което става, тъй като и броят на колегите, които са заразени с коронавирус, се увеличава.

Той напомни, че когато отзвучи пандемията, обществото не трябва да забравя медицинските кадри, тези, които помагат да се справим със заразата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Една нощ в линейка": Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия
"Една нощ в линейка": Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия
Пуснаха 2,5 км от южната дъга на Околовръстния път в София
Пуснаха 2,5 км от южната дъга на Околовръстния път в София