НОВИНИ

От нашите пратеници в САЩ: Байдън и Тръмп във война за ключовите щати

Александър Марков
от Александър Марков
20:19, 31.10.2020
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Освен към пандемията от коронавирус американците гледат и към икономиката.

Докато тук, пред сградата на Конгреса във Вашингтон, вече се строи сцената за клетвата на новия президент през януари, президентската кампания е в разгара си.

Въпреки вълната от коронавирус Доналд Тръмп и Джо Байдън буквално спринтират в ключовите щати от Ръждивия пояс - бившето индустриално сърце на Америка. И двамата днес са в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, където Тръмп изостава от Байдън с около 7%. Пенсилвания, където избухнаха расови протести след смъртта на 27-годишния афроамериканец Уолтър Уолъс, застрелян от полицията във Филаделфия преди дни, е може би щатът-ключ към вратата на Белия дом на тези избори.

Президентът Тръмп отчайващо се опитва изборите да не се превръщат в референдум за това, справя ли се, или не с коронавируса, а Джо Байдън - цели именно това. Но освен вирусът важна е и икономиката, която отбеляза 33% ръст на годишна база след първоначалната карантина през пролетта.

"На всеки ъгъл Байдън предаваше американските работници и забиваше нож в гърба на работещите от Уисконсин. Вие страдахте колкото и всички останали. Половин век, почти половин век, Байдън предаваше чернокожите американци", заяви Тръмп.

"Търговските политики на Тръмп смазаха, унищожиха млечната промишленост в Уисконсин. Между 2017 и 2019 г. щатът загуби половината от фермите си. От началото на търговската война съкращенията в Уисконсин са скочили с 25%", каза на свой ред Байдън.

Снимки: БГНЕС

В националните проучвания и в ключови щати президентът Тръмп изостава. Защо - отговор предлага Дейвид Байлър от в. "Вашингтон поуст":

"COVID, икономиката и расовото напрежение са обяснение защо съревнованието до момента е в полза на Байдън. Американците смятат, че Тръмп не е отговорил адекватно на COVID. Икономиката е в рецесия, американците генерално харесват повече протестиращите отколкото Тръмп. Всички тези неща допринесоха за преднината на Байдън дотук".

До момента над 85 милиона американци са гласували предварително, което означава, че тези избори може да достигнат рекордна активност, каквато не е имало от 1908 г. насам.

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии "По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция "САЩ2020“ на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал до БНТ: Частен хоспис изпраща пациенти с COVID-19 вкъщи?
Сигнал до БНТ: Частен хоспис изпраща пациенти с COVID-19 вкъщи?
В Севлиево събират пари за семейството на починалата от коронавирус учителка
В Севлиево събират пари за семейството на починалата от коронавирус учителка