НОВИНИ

Изнемогва ли здравната ни система: Пациент с коронавирус почина в дома си, докато чака линейка

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 31.10.2020
Чете се за: 02:21 мин.
Още

След репортаж на "По света и у нас" - здравният министър поиска оставката на шефа на 4-та градска болница в София. Снощи БНТ показа как линейка с пациент с коронавирус чака два часа пред болницата, за да бъде приет. Младият лекар от Спешна помощ не се отказва да настоява и успява да настани пациента там. Репортажът предизвика бурна реакция в социалните мрежи и прозвуча като предупреждение за състоянието на системата.

"Една нощ с линейка": вълна от възмущение в социалните мрежи срещу системата

И още един показателен случай - 33-годишен мъж с коронавирус на домашно лечение е починал снощи в София вкъщи, докато чака линейка с часове. Тук Спешна помощ не успя да помогне навреме.

След като БНТ показа напрежението в системата с нарастването на заразените с коронавирус, днес здравният министър поиска оставката на шефа на Четвърта градска болница. А столичният кмет Йорданка Фандъкова беше категорична, че не може да се отказва прием на пациент, след като лекар е преценил, че се нуждае от болнично лечение и не може да се търси документ на хартия при положение, че болницата има електронен достъп. Проверка пък се извършва по случая с починалия мъж.

Изтощение, предел, изнемогване - Спешна помощ все по-трудно оказва помощ. Числата го доказват.

Само вчера за едно 12-часово дежурство има 418 повиквания. От тях половината за COVID адреси.

При налични само 18 екипа това означава: за един час една линейка да стигне до 4 адреса. Време, което е недостатъчно само за придвижване от точка "А" до точка ,"Б", особено в центъра на София.

Така сигналите се натрупват. В края на смяната чакащите хора достигат до 100.

След всеки COVID адрес линейката трябва да се прибере в Спешна помощ, за да бъде дезинфекцирана, а това отнема поне час.

Днес във фейсбук здравният министър признава, че няколко пъти е изгледал репортажа ни. Настоява столичният кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Проф. Ангелов заявява, че за организацията е отговорен мениджърът на лечебното заведение. А за отказващите да открият легла той вкарва законов текст в парламента, на чието основание такива болници няма да работят със здравната каса.

Министърът отново напомня , че "тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация". По думите на здравния министър все още има мениджъри, които упорито отказват да откриват легла, за да пазят "чисти болници". Здравният министър е категоричен, че това няма да стане.


Кметът на София заяви, че е поискала обяснение от директора на болницата д-р Аркадий Иванов и настоява Агенция "Медицински одит" да извърши проверка. Излъченият по Националната телевизия репортаж показва проблем, който системата трябва да реши, заявява Фандъкова.

Часове след този случай, екипите на Спешна помощ не успяха да помогнат на друг пациент. Малко след 18.30 ч. снощи получават сигнал за 33-годишен мъж, с потвърден коронавирус, който е на домашно лечение. Пациентът е с влошено общо състояние. В този момент няма свободни екипи. Първият възможен пристигнал на място след повече от три часа и половина. Малко преди 22.30 ч. дежурният лекар само констатира смъртта на 33-годишния мъж.

"Колегите ми коментират, че сме в условия на война. Те полагат огромни усилия, дават всичко от себе си. Във времето, в което трябва да почиват, те идват и работят. Цялата служба прави всичко възможно и дава всичко от себе си, възможностите и капацитетът е толкова", обясни говорителят на Спешната помощ в София Катя Сунгарска.

Здравното министерство проверява случая. А спешните медици са на прага на изтощението. Изнемогват да откликнат на стотиците сигнали, някои от които и фалшиви. И призоваха за пореден път за повече отговорност и дисциплина в обществото. Казват, че колективната безотговорност ще я платим индивидуално. А най-страшно за тях е, когато има загубен човешки живот.

"Те страдат мълчаливо и в очите им се чете цялата болка на земята. Не го причинявайте на лекарите. Те изнемогват и издъхват. Те също имат деца, те също имат семейства, те също имат родители. И това не трябва да се случва повече. Просто спрете с тази безотговорност", призова Сунгарска.

Спешните лекари напомнят, че ако не станем по-дисциплинирани, е въпрос на време здравната система да колабира.

Репортери: Милена Кирова, Цанка Николова и Мария Костова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Севлиево събират пари за семейството на починалата от коронавирус учителка
В Севлиево събират пари за семейството на починалата от коронавирус учителка
Гърция и Турция след труса: Спасителните акции продължават
Гърция и Турция след труса: Спасителните акции продължават