Няма данни задържаният у нас тунизиец да е свързан с терористичния акт в Ница

от БНТ
17:16, 31.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Задържаха тунизийски гражданин, преминал незаконно границата при граничен пункт "Кардам". Той е издирван от френските власти за тежко престъпление, но към момента няма данни да е свързан с терористичния акт в Ница. Службите проверяват, обаче дали задържаният е свързан с терористични организации.

На Граничния контролно-пропускателен пункт "Кардам" при влизането си от Румъния чужденецът не е спрял за проверка и е счупил бариерата. След гонка с полицията и зрелищна катастрофа на едно от най-оживените кръстовища в Добрич, той е арестуван.

21-годишен тунизиец стои зад атаката в Ница

Очаква се европейската заповед за задържането му от френските власти, която трябва да изясни за какво престъпление се издирва.

"На този етап по делото има данни, че се издирва за тежко престъпление, международно издирване е предприето от страна на Франция, както и че международният паспорт, с който разполага или паспортът на тунизийски гражданин не е истински документ", заяви районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева.

Проверява се още дали регистрационните табели на автомобила, с който тунизиецът е влязъл на територията на България, са подменени. Съмненията, че задържаният е свързан с атентата в Ница, засега се отхвърлят.

"Няма такива данни. Във връзка сме с органите на ДАНС, не се потвърждава такава информация към момента", допълни окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Прокуратурата му е повдигнала обвинения за незаконно влизане на наша територия и хулиганство. Ще му бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража".

Репортер: Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Биоцентралата в с. Труд работи въпреки заповедта за спиране
Биоцентралата в с. Труд работи въпреки заповедта за спиране
Конспирации по време на избори: Как движението QAnon беляза предизборната кампания в САЩ
Конспирации по време на избори: Как движението QAnon беляза предизборната кампания в САЩ