След репортажа "Една нощ с линейка": Екипите на Спешна помощ са на прага на изтощението

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:32, 31.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:48 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

И днес рекордно високи стойности на заразени с COVID-19 в страната. От Спешна помощ в София вече имат бързи антигенни тестове и от няколко дни ги прилагат. На този фон - спешните медици изнемогват да откликнат на стотиците сигнали, някои от които и фалшиви.

Случаите на заразени с коронавирус продължават да растат с всеки изминал ден. Днес новите са 2891.Направените тестове са 12 634. Това означа, че близо 23% от изследваните са инфектирани. За лечение в болница са настанени 2447 пациенти. Преборилите вируса са 182. А в най-тъжната статистика - тази на починалите - за последните 24 часа добавяме 29 души.

Лекарите в Спешна помощ вече изнемогват, работят извънредно, за да помогнат на колегите си и така вече 8 месеца. Това видя и екип на БНТ на едно от дежурствата на спешна помощ. 4-часовото търсене на болница за COVID пациент предизвика огромен отзвук в социалните мрежи. За пореден път спешните медици призоваха за повече отговорност и дисциплина в обществото. И казват, че колективната безотговорност ще я платим индивидуално.

Една нощ с линейка: Как минава дежурство по време на COVID-19

Лекари на прага на изтощението - такава е ситуацията в Спешна помощ-София. Само вчера за едно 12-часово дежурство на 18 линейки е имало 418 повиквания. От тях половината за COVID адреси.

Катя Сунгарска - говорител на Спешна помощ, София: За да се изпълнят тези адреси - 418 - една линейка трябва за един час да извърши 3 и половина или да го кажем общо 4 адреса.

Време, което не стига само за придвижване от точка А до точка Б, особено ако линейката трябва да мине през центъра на София.

Катя Сунгарска: От всеки час остават по два адреса и те се натрупват. В края на смяната, на дневната смяна бяха оставени за изпълнение на нощната смяна 101 адреса само за COVID. След всеки COVID адрес линейката трябва да се прибере в спешна помощ, за да бъде дезинфекцирана, което само това отнема един час.

С увеличаването на заразените и настанени в болница, все по-често линейки обикалят от болница в болница по 4 часа, за да настанят пациент с коронавирус. Причината:

Катя Сунгарска: Проблемът е, че там, където има легла - те не са 15 или 10, или 8, те са едно или две и докато линейката транспортира от координационния център към болницата, това легло може да се запълни и се запълва и след това се налага да се отиде в следващата болница, която обаче следваща болница е на същия хал.

2891 са новите случаи на коронавирус при 12 634 теста

Всеки четвърти от изследваните е заразен с коронавирус, посочва вирусологът професор Радка Аргирова. И допълва: за да излязат резултатите от PCR теста същия ден, се ангажира голям ресурс от хора, които работят до късно.

проф. Радка Аргирова - вирусолог: Не всички лица трябва да им се прави PCR. Има и други тестове, например антигенния тест. Той показва положителен резултат точно тогава когато има симптоматика и той може прекрасно да бъде използван например в случаите, при които болния влиза за операция в болница.

Проф. Радка Аргирова: От 20-ина дни всеки четвърти тестван е с коронавирус

От Спешна помощ в София вече имат бързи антигенни тестове и от няколко дни ги прилагат експериментално. Остават в очакване Световната здравна организация да припознае този тест за равностоен на PCR теста.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мощен вторичен трус в Егейско море тази сутрин
Мощен вторичен трус в Егейско море тази сутрин
Над 146 000 души са получили хранителни пакети през октомври
Над 146 000 души са получили хранителни пакети през октомври