НОВИНИ

21-годишен тунизиец стои зад атаката в Ница

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:59, 30.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Втори задържан за вчерашния терористичен акт в Ница - френската полиция арестува 47-годишен мъж, по подозрение, че е бил в контакт с извършителя на нападението. От френската прокуратура съобщиха и самоличността на атентатора - той е 21-годишен тунизиец, който в началото на октомври е влязъл нелегално във Франция.

Брахим Ауисауи - тунизийски гражданин, пристигнал на италианския остров Лампедуза с лодка, превозваща мигранти. На 9 октомври пристига в Париж. Вчера уби трима души във френския град Ница.

По време на задържането му разследващите откриват в него два телефона и 30-сантиметров нож, с който е извършил нападенията. При огледа на базиликата "Нотр Дам" е намерена и раница с негови лични вещи - още два ножа и Коран. Носел е със себе си и паспорт, издаден от Италианския Червен кръст.

След атаката в Ница - инциденти в Авиньон и Лион

Известна е самоличността на трите жертви - 60-годишна жена, 55-годишен мъж, който работил като клисар в базиликата и още една жена - бразилка на 44 години, майка на три деца. Жената успяла да избяга до близко кафене, но по-късно починала от раните си.

"Съдейки по характера на извършеното нападение, можем да заключим, че единствената причина тези хора да бъдат атакувани, е че в този момент са се намирали в църква", каза Жан-Франсоа Рикар, началник на Службата за борба с тероризма.

Нивото на опасност от терористични нападения е повишено до най-високата 5-та степен. Най-малко 5000 военни ще патрулират около ключови места като училища и църкви.

Френският президент Макрон свиква извънредно заседание на кабинета си във връзка с поредното терористично нападение в страната.

В базиликата "Нотр Дам" се състоя бдение в памет на загиналите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтират звукови бутони за пресичане на незрящи във Варна
Монтират звукови бутони за пресичане на незрящи във Варна
4 дни преди изборите в САЩ: Рекорден брой гласували
4 дни преди изборите в САЩ: Рекорден брой гласували