НОВИНИ

Франция повиши до максимална степен тревогата за сигурност след атентата в Ница

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:52, 29.10.2020
Чете се за: 02:43 мин.
Сигурност и правосъдие

Франция повиши до максимална степен тревогата за сигурността на всичките си територии след ислямистки атентат с нож с трима убити в базиликата Нотр Дам в Ница. Сред тях е жена, която е обезглавена. Извършителят е задържан, след като бил прострелян от полицията. При отделен инцидент е бил ликвидиран нападател, заплашил с оръжие полицията в Авиньон. Саудитец е бил задържан, след като ранил леко с остър предмет охранител на френското консулство в Джеда.

Няма официално съобщение, че атаките са свързани помежду си, но е очевидно, че почеркът на нападенията с нож и опитите за обезглавяване на жертвите е един и същ.

Още по-притеснително е, че тези атаки са извършени по-малко от две седмици след жестокото убийство на преподавателя Самюел Пати край гимназия в парижко предградие. Вероятно това отговаря и на двата въпроса.

Атака с нож в Ница, има жертви

Изстрели и сцени на паника в центъра на перлата на Лазурния бряг. Време е Франция да премахне ислямо-фашизма от своята територия, заяви кметът на Ница Кристиан Естроси. Той съобщи, че убиецът на трима души е скандирал непрекъснато "Аллах е велик", дори и след задържането му. Ударът е нанесен на днешния мюсюлмански празник, който отбелязва рождения ден на пророка Мохамед.

"Ница, както и Франция, но вероятно повече, отколкото други места в страната, плаща твърде висока цена и отново е жертва на ислямо-фашизъм", каза Кристиан Естроси - кмет на Ница.

Една от жертвите е пазачът на базиликата Нотр Дам, жена е успяла да избяга от храма в съседен бар, но по-късно е издъхнала от раните си. Кметът Естроси отбеляза, че жертвите са убити по ужасен начин, който напомня на ислямистката разправа с учителя Самюел Пати, убит този месец от етнически чеченец, защото показал в час карикатури на пророка Мохамед. Полицията в Ница описа драмата.

"Около 9 сутринта извършителят е нападнал в църквата първата си жертва - 70- годишна жена. По това време не е имало служба, храмът не е бил пълен, но е имало вярващи. Първата жертва е с прерязано гърло. Втори човек, мъж е починал от прободни рани. На излизане от храма извършителят е атакувал 40 годишна жена, която също е починала от прободни рани", каза Давид Оливие Реверди - полицай.

След атаката в Ница: Франция разполага още военни части на ключови места

Атентаторът е действал в самата църква, жертвите са две жени и един мъж, разказа за БНТ от Франция нашият сънародник и колега Никола Стойнов.

"Първата жена е убита вътре в църквата, както и човекът, който е нещо като клисар, бил е в сакристията. А едната от жените е починала от раните си в кафене близо до църквата, където е опитала да се спаси", каза Никола Стойнов - журналист.

Извършителят е бил ранен и откаран в болница в сравнително тежко състояние.

Франция отново е обект на ислямистко терористично нападение, заяви президентът Макрон, който пристигна по спешност в Ница. Той изрази съпричастността на цялата нация към католическата общност и призова френския народ към единство. Ще бъдат разположени допълнително военни на ключови места, ще бъде засилена сигурността на храмове и училища, обяви държавният глава.

"Парламентът почете паметта на жертвите с минута мълчание. Еврокомисията застана зад Франция", каза Еманюел Макрон - президент на Франция.

"Отново сме нападнати и то заради нашите ценности. Нашият стремеж към свобода, възможността свободно да изразяваме нашата вяра и да не отстъпваме пред терора. Нека кажа ясно отново: Никога няма да се предадем", категоричен бе той.

"Осъждам отвратителната и брутална атака, извършена в Ница и с цялото си сърце съм с Франция. Моите мисли са с жертвите на този акт на омраза. Цяла Европа е солидарна с Франция. Оставаме обединени и решителни пред варварството и фанатизма", написа в Туитър Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

Френският съвет за мюсюлманско вероизповедание заклейми нападението и призова мюсюлманите в страната да отменят тържествата за днешния религиозен празник. Нападението в Ница заклеймиха и Ватикана, Великобритания, Нидерландия, Италия, Испания. Турция загърби напрежението между Анкара и Париж и изрази солидарност с Франция.

Убийството на преподавателя беше предизвикано от споменаване на карикатурите на пророка Мохамед в изданието "Шарли Ебдо".

Само пред БНТ познат на убития френски учител: Навлизаме в нова опасна фаза на терористичните нападения

Не за пръв път карикатурите на пророка Мохамед вземат жертви. Преди пет години серията от атентати в Париж започна с разстрел на 12 журналисти в редакцията на сатиричния вестник.

Сега само споменаването на карикатурите от един преподавател доведе до неговата смърт и до нещо наистина чудовищно - клане в катедрала. Сблъсъкът на ценности и разбирания се пренесе и на международната сцена с острите критики на Реджеп Ердоган и с бойкот на френски стоки в мюсюлмански страни. Можем само да се надяваме абсурдната полемика да спре дотук.

Екатерина Захариева изрази солидарност с Франция: Няма кауза, която да оправдава терора

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат ЛиЛана на свобода срещу парична гаранция от 40 000 лв.
Пускат ЛиЛана на свобода срещу парична гаранция от 40 000 лв.
Спазват ли се мерките по пазарите в Бургас?
Спазват ли се мерките по пазарите в Бургас?