НОВИНИ

Макрон за френския учител: Беше убит, защото учеше какво е свобода на изразяване

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:04, 17.10.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Убитият в парижко предградие учител е жертва на "терористична атака" - това каза френският президент Еманюел Макрон.

Самоличността на преподавателя не е разкрита. Разследването на инцидента, който беше определен като атака срещу френската република, продължават.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Един от нашите граждани беше убит, защото учеше учениците си какво е свобода на изразяването, учеше ги на свободата да вярваш или да не вярваш. Нашият сънародник беше грубо атакуван, той стана жертва на ислямистка терористична атака.

Това каза френският държавен глава след посещение в колежа, в който е преподавал убитият учител. Според Макрон, жертвата не е случайно избрана - нападателят е целял да атакува "ценностите на нацията".

Еманюел Макрон, президент на Франция: Но искам много ясно са ви кажа - те няма да победят. Нашите полицаи, нашите сили за сигурност, разузнаването ни, освен тях, всички, които представят Републиката - магистрати, хора на изборни позиции, всички ще създадем предпазна стена. Те няма да победят!

Имената на 47-годишния преподавател по история все още не са разкрити. Известно е, че по-рано този месец той е показвал на учениците си противоречив карикатури на пророка Мохамед. Като според BBC, преди да ги покаже, е приканил учениците с мюсюлманско вероизповедание да напуснат стаята, ако ще се почувстват засегнати.

Атаката срещу учителя е извършено с хладно оръжие, в район на училището, в което е преподавал. Нападателят е застрелян от органите на реда. Според френска телевизия той е роден в Москва през 2002 г. Не е познат на френските служби за сигурност и не е бил класифициран като опасен.

Във връзка с инцидента вече са арестувани четирима души, като сред тях има непълнолетен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова ескалация на напрежението в Нагорни Карабах
Нова ескалация на напрежението в Нагорни Карабах
Европа затяга мерките: Вечерен час във Франция, в Испания - на протест
Европа затяга мерките: Вечерен час във Франция, в Испания - на протест