НОВИНИ

Европа затяга мерките: Вечерен час във Франция, в Испания - на протест

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:56, 17.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
Още

От днес в редица държави в Европа действат по-строги мерки в борбата срещу COVID-19.

Вечерен час, затворени заведения, забрана за домашно гостуване, а там където то е разрешено, се случва при определени условия - това са накратко новите правила на Стария континент, които ще действат най-малко месец.

Минути преди влизането в сила на по-строгите карантинни мерки, парижани се наслаждаваха на чаша вино или късна вечеря.

Жером Вагнер, архитект, Париж: Трябва да се насладим, защото това е за последно за близките шест седмици, а може би и повече. За това и месото има специален вкус.

В Париж и региона, както и в още осем големи градове вече е в сила вечерен час - от 9 до 6 ч. на следващата сутрин. Мярката засяга около 20 милиона души. Мнозина собственици на заведения, вече засегнати от първата пандемична вълна, пресмятат има ли смисъл да отварят за два часа, други са се насочили към продажбата на храна за вкъщи. Оптимизъм не липсва.

Пиаф, мениджър на заведение, Париж: Мисля, че това ще доведе до промяна на навиците - хората ще започнат да идват по-рано - да пийнат по нещо, или да хапнат, за да могат да спазят след това вечерния час.

Не толкова оптимистично звучат собствениците и мениджъри на заведения в Лондон. В британската столица и още няколко региона, е обявена трета - възможно най-високата степен на опасност от зараза. Забранява се гостуването в домашни условия, навън могат да се виждат до 6 души. Препоръчително е да се избягва градският транспорт.

Емма Тарбард, мениджър на заведение, Лондон: Грубо, месечните ни приходи са с 20-29% по-ниски в сравнение с миналата година. Като вземем предвид и новите правила, които забраняват домашното гостуване, за нас ще означава още загуби.

И Белгия обяви по-строги рестрикции - затварят се заведения и ресторанти, ограничава се събирането - дори и в домашни условия.

Частични карантини са обявени в Полша и Словакия. Повече от държавите въвеждат забраните за поне месец, като се уточнява, че след 2 седмици мерките ще бъдат ревизирани.

В Испания пък се очаква протест с искане за по-добра защита на заетите в здравеопазването.

В глобален мащаб заразените с коронавирус са над 39,3 милиона, жертви на опасния щам - над 1,1 милиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон за френския учител: Беше убит, защото учеше какво е свобода на изразяване
Макрон за френския учител: Беше убит, защото учеше какво е свобода на изразяване
998 нови случаи на COVID-19 у нас за денонощието
998 нови случаи на COVID-19 у нас за денонощието