НОВИНИ

Гърция и Турция след труса: Спасителните акции продължават

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:30, 31.10.2020
Чете се за: 01:04 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в Турция и Гърция след мощното земетресение в региона - спасителите търсят оцелели. Акции по разчистване на отломки има и на гръцкия остров Самос. Дотук са открити общо 28 загинали има повече от 800 ранени.

Премиерът Борисов е поднесъл съболезнования на гръцкия премиер и турския президент в телефонни разговори и е заявил готовност страната ни да окаже помощ при необходимост. Президентът Румен Радев също е изказал съболезнования.

17 часа след земетресението 16-годишната Инджи говори с един от спасителите. След още няколко дълги и мъчителни минути, момичето е извадено изпод рухналия блок в Измир - най-тежко засегнат от люлеенето. След малко на чист въздух е извадено и кучето на Инджи. Час по-късно спасителите вадят изпод отломките още три деца и майка им.

7 по Рихтер в Егейско море, има жертви и ранени (Обзор)

Общо спасителите са помогнали на близо 100 души. Повече от 180 остават в неизвестност.

Най-пострадали след труса, който в Анкара оцениха на 6,6, докато американският сеизмологичен център определи като 7 по Рихтер, са малко над 20 сгради в Измир. В 8 от тях издирвателните операции вече са прекратени.

По информация на Анадолската информационна агенция, в акцията участват близо 4000 души, 475 единици техника и 20 специално обучени кучета. Работата им обаче е затруднена от продължаващото люлеене на земята - регистрирани са над 500 вторични труса, някои със сила над 5 по Рихтер.

Земетресението засегна сериозно и гръцкия остров Самос, където живеят близо 45 000 души. Загинали са две деца, ранени са 8 души. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис изказа съболезнования на семействата на жертвите и пострадалите. Изказа и подкрепа за Турция.

"Вече разговарях с президента Ердоган, като подчертах, че оставяме настрани трудностите в отношенията си, защото в тези моменти единството на народите ни е от първостепенно значение", заяви Мицотакис.

И Турция, и Гърция са разположени в сеизмични райони и земетресенията там не са рядкост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изнемогва ли здравната ни система: Пациент с коронавирус почина в дома си, докато чака линейка
Изнемогва ли здравната ни система: Пациент с коронавирус почина в дома си, докато чака линейка
115-а вечер на протести в София
115-а вечер на протести в София