НОВИНИ

От нашите пратеници: Очакваните неочаквани в изборите за президент на САЩ

Александър Марков
от Александър Марков
09:02, 02.11.2020
Чете се за: 02:19 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

С над 90 милиона предварително гласували американци изборите за президент в Съединените щати се очаква да бъдат едни от най-непредвидимите. Кандидатът на демократите Джо Байдън води в националните проучвания пред президента Доналд Тръмп. Но в ключовите щати от значение за всяка победа двамата са рамо до рамо.

Часове преди края на предизборната кампания в Америка Доналд Тръмп скъсява разликата с кандидата на демократите Джо Байдън в ключови щати като Флорида, Джорджия и някои от сините щати - Пенсилвания и Мичиган.

Тези щати заедно с Охайо, Уисконсин, Северна Каролина и Аризона са абсолютно задължени да бъдат спечелени от който и да било от двамата, за да си осигури победата на 3 ноември.

Над 90-те милиона предварително гласували американци заради коронавируса представляват над 65% от общата избирателна активност през 2016 г.

Байдън атакува Тръмп по тема номер едно - битката с коронавируса. В опит да мобилизира червена вълна от републиканци в изборния ден Тръмп провежда впечатляващите 5 митинга на ден.

Как ще се казва президентът на САЩ и кога ще стане ясно със сигурност, че е спечелил - е една от големите неизвестни на тези избори, според журналиста Дейвид Байлър от в. "Вашингтон поуст".

"В момента сме в период, в който Тръмп все още може да спечели, така че все още има някои неясноти в кампанията", каза Дейвид Байлър, журналист във в. "Вашингтон поуст".

Всички гледат към т.нар. "колебаещи" се щати, които осигуряват изборната победа.

"Флорида ще бъде един от ранните индикатори. Щатът относително бързо брои гласовете, така че оттам очакваме първоначална яснота кой как се справя. Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган получават много повече бюлетини по пощата от обикновено и там преброяването ще отнеме време и очакваме закъснения", каза Дейвид Байлър, журналист във в. "Вашингтон поуст".

Ако няма ясни резултати, да очакваме ли протести и насилие по улиците? В Ню Йорк и Вашингтон обществените сгради вече са заковани с шпертплатови плоскости.

"Очаквам да има протести, без значение кой печели. Емоциите са доста силни и ще има и ликуване, и агония без значение кой печели. Дали ще има насилие - не искам да спекулирам", каза Дейвид Байлър, журналист във в. "Вашингтон поуст".

Байдън атакува Тръмп заради слабия отговор на коронавируса, а Тръмп се хвали с колебливото икономическо възстановяване.

"COVID е нещо, на което американците смятат, че Тръмп не е отговорил адекватно, икономиката е в рецесия, американците генерално харесват повече протестиращите отколкото Тръмп. Всички тези неща допринесоха за преднината на Байдън дотук", каза Дейвид Байлър, журналист във в. "Вашингтон поуст".

Покрай протестите са расово равенство Тръмп обеща законност и ред. А Байдън - да излекува раните на разделена Америка. Между тези две тези са умерените американци.

"Американците правят разликата между крайно десните, които казват - полицията не прави нищо лошо, и крайно левите, които искат да я разформироват", каза Дейвид Байлър, журналист във в. "Вашингтон поуст".
Най-големият риск пред страната е нито една от двете страни да не признае в крайна сметка изборните резултати.

"Тръмп заяви, че ако, според него, резултатите са нелегитимни, той ще обяви и изборите за такива. Ще изпълни ли заканата си, е отворен въпрос. Но Тръмп понякога е като книжен тигър - заплашва много, но не изпълнява заплахите си. Възможно е да измисли начин да обяви резултатите за невалидни. Джо Байдън не е давал такива обещания. Позицията му е, че какъвто и да е резултатът, той ще го признае за легитимен и ще го приеме", каза Дейвид Байлър, журналист във в. "Вашингтон поуст".

На трети срещу четвърти сутринта въпросите могат да станат повече от отговорите.

Битката за Флорида и Пенсилвания, според наблюдатели, ще решат изборите. Тръмп трябва да събере подкрепа сред жените от предградията и възрастните избиратели, а Байдън да мобилизира афроамериканците. От успеха им зависи победата.

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии "По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция "САЩ2020“ на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви спечелиха титлата в Саарбрюкен
Сестри Стоеви спечелиха титлата в Саарбрюкен
Българите обраха златните медали във втория ден от „Сабята на Етрополски“
Българите обраха златните медали във втория ден от „Сабята на Етрополски“