НОВИНИ

Как признаването на дипломите от Сорбоната се оказва проблем?

Юлия Наева
от Юлия Наева
07:23, 02.11.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Образование

Как признаването на дипломите от един от най-старите и престижни университети в Европа - Сорбоната - се оказа проблем? Зрители на БНТ сигнализираха за административни неуредици, с които са се сблъскали, след като са завършили образованието си в Париж.

Завършили магистратурата си в Париж, с намерението да се върнат в България. И го правят. С надеждата бързо да си намерят работа. Без да подозират, че легализирането на дипломите ще се окаже проблем.

"Съгласете се няма как да ви признаем дипломата, по която бях учил", каза Радослав Илиев.

От Националния център за информация и документация така и не му обяснили защо. А няколко седмици по-късно, когато получил удостоверението си, то било съвсем различно от очакваното.

"Те са легализирали и написали в самия документ за признаване на дипломата името на специалността, но са признали на територията на България само една част от това, което включва история на изкуството. При моя логичен въпрос защо, те не отговориха. Първо се получава конфликтна точка самото признаване, а след това то става половинчато", каза Радослав Илиев.

С подобни административни разминавания се сблъсква и Чая Колева. Тя завършва Институт за политически науки и международни отношения.

"След подаване на документи ми беше съобщено, че този документ не подлежи на сертифициране, което не е така, защото този документ има същата юридическа стойност. При въпрос защо - защото нямам нужните реквизити. При въпрос кои са те - пак не стана ясно, но в хода на разговора установих, че те би трябвало да изпратят процедура по запитване до аналоговия център във Франция. Но те не са го пратили, защото са преценили, че не подлежи на сертифициране", каза Чая Колева.

"Аз при опита да намеря диалог се оказа, че няма нужда - посъветван да обжалвам, закрити врата", каза Радослав Илиев.

"Не мога да си обясня защо един сертификат трябва да се блокира, дори да не се продължи нормалната процедура", каза Чая Колева.

От просветното министерство отговориха, че академично признаване на диплома може да се откаже единствено в случай, че се установи съществено различие в съдържанието на проведеното обучение с националните изисквания за придобиване на висше образование. Дори в такъв случай обаче българското законодателство предвижда органът по признаване, когато е възможно, да предложи компенсаторни мерки.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студено време: Първи сняг около 17 ноември
Студено време: Първи сняг около 17 ноември
Земетресението в Турция: 14-годишно момиче бе спасено
Земетресението в Турция: 14-годишно момиче бе спасено