НОВИНИ

От нашите пратеници: Битката за американски гласове - натоварена програма на кандидатите за Белия дом

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:26, 01.11.2020
Чете се за: 01:51 мин.
По света

Защо в Щатите са заговори за изборен процес, а не за изборен ден?

В големия феномен на тези избори се превърна предварителното гласуване с вече над 92 млн. гласували американски граждани. То започна цял месец преди изборите в някои щати и вече приключи на места. Затова тук се говори за изборен процес, който ще завърши в изборния ден на 3 ноември.

Една от деветте секции за ранно гласуване в Анаполис - град с около 40 000 души население, се намира в общински център за спорт и отдих. Гласуването тук протича изключително спокойно и е много добре организирано.

"През първите 4 дни поставихме рекорд с 10 хиляди гласували за много кратко време. Сега желаещите намаляват - днес вали, има и футбол. Има 9 центрове за ранно гласуване в окръга. Хората гласуват по-рано, но броят им намалява. Надяваме се, че утре ще е по-добре и ще има повече желаещи" заяви Лари Саут, републикански съдия в изборната комисия в Анаполис.

И докато в Мериленд всичко е спокойно, съседният щат Пенсилвания се превръща в горещата точка на тези избори. Там вчера президентът Тръмп проведе четири митинга и увери поддръжниците си, че това е щатът, който ще спаси американската мечта. В същото време неговият съперник Джо Байдън го призова да си събира багажа, защото е време да напусне Белия дом и да се прибира у дома.

Бътлър, Пенсилвания беше домакин на едно от поредицата предизборни изяви на Доналд Тръмп. Икономика и Ковид, обещания за безапелационна победа, и поредна порция критики към Джо Байдън.

"Ще изкореним много бързо вируса, ще заличим китайската чума веднъж и завинаги. И се връщаме обратно на работа. Това искаме. Знаете ли - искаме нормалното. Отново всичко да е нормално. Да се върнем назад. Да се върнем седем месеца назад, ехоо? Как сте? Байдън ще отложи ваксината и ще наложи смазваща карантина на всички американци", заяви Тръмп.

И на фона на мащабните предизборни прояви на Тръмп, тези на Байдън изглеждат скромни, но се провеждат при стриктно спазване на правилата при пандемия.

"Силата да промениш страната не е символична. Тя е във вашите ръце. Не ме интересува колко се старае Доналд Тръмп. Няма нищо - повтарям - нищо, което той може да направи, за да спре хората, огромният брой американци да гласуват, и да си върнат демокрацията. А когато американците гласуват - каквито и заплахи да отправя, Америка ще бъде чута!", заяви от своя страна Байдън.

През последните дни рамо до рамо с Байдън, в кампанията се включи и президентът Барак Обама.

"Туитовете и телевизията не оправят нещата. Измислиците не правят живота на хората по-добър. Трябва да имаш план. Трябва да се върши работа. И заедно с опита, който има, Джо Байдън има конкретни планове и политики, които ще превърнат нашата представа за по-честна, по-добра и по-силна страна в реалност", коментира Обама.

Въпреки натоварената си програма, Обама не пропусна да покаже баскетболните си умения и вкара ефектен кош. В отговор на възхитените възгласи, беше лаконичен - това мога да правя!

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии "По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция "САЩ2020“ на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В търсене на будители: Българин в Париж помага на студенти, докато завършат
В търсене на будители: Българин в Париж помага на студенти, докато завършат
116-а вечер на протести в София
116-а вечер на протести в София